Lening isolatie woning

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 31 mei 2018

Je huis verduurzamen maar nog niet genoeg geld gespaard? Een persoonlijke lening biedt uitkomst. Je leent een vast bedrag tegen een vaste rente en looptijd. Bovendien is de rente die je betaalt in de meeste gevallen aftrekbaar. Je weet dus niet alleen waar je aan toe bent, het is financieel ook nog interessant. Voor je een isolatielening afsluit is het wel zaak om een goede vergelijking te maken. Let dan niet alleen op rente, maar ook op looptijd en voorwaarden.

Geld lenen voor isolatie? Mensen die via Rente.nl vergelijken betalen gemiddeld 1,1 procent minder rente. Goedkoop geld lenen >>

Lening voor isolatie, waar op letten?

Heb je een nieuw huis, dan zit het meestal wel goed met de isolatie van je woning. Oudere huizen daarentegen zijn vaak minder goed geïsoleerd. Vooral huizen uit de jaren 60 en ouder hebben van origine geen of (inmiddels) slechte spouwmuurisolatie.

Door goed te isoleren bespaar je niet alleen op de stookkosten, het zorgt ook voor een behaaglijk gevoel van warmte, is goed voor het milieu en zorgt voor een waardevermeerdering van je woning. Deze voordelen wil je natuurlijk niet vergooien door een veel te hoge persoonlijke lening af te sluiten. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod leningen. Let daarbij vooral op:

  • Rente. Kies altijd de laagst mogelijke rente. De verschillen tussen de aanbieders zijn enorm. Zo is het verschil tussen de laagste en hoogste rente maar liefst 4,1 procent.
  • Looptijd. Een langere looptijd kent lagere maandlasten. Dit lijkt aantrekkelijk. Maar deze lagere maandlasten staan niet in verhouding met de extra termijnen. Onder de streep ben je echt goedkoper uit met een kortere looptijd.
  • Voorwaarden. Elke aanbieders hanteert andere voorwaarden, die de uiteindelijke prijs van de lening bepalen. Lees de voorwaarden dan ook altijd goed door en kom niet voor onaangename verassingen te staan. 

Tip! Je woning helemaal geïsoleerd? Vergeet dan niet je opstalverzekering aan te passen!

Lening isolatie, hoeveel lenen?

Hoeveel geld je moet lenen om je woning te isoleren is lastig te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Woon je in een rijtjeshuis of vrijstaand? Kies je voor dakisolatie of spouwmuurisolatie? We zetten de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten isolatie voor je op een rijtje:

Soort isolatie Gemiddelde prijs per vierkante meter
Gevelisolatie 15 tot 25 euro
Vloerisolatie 30 euro
Dakisolatie 50 euro
Kruipruimte isolatie 25 euro
Isolatieglas 65 tot 125 euro


Alternatieven geld lenen voor isolatie

Zoals aangegeven is volgens ons de persoonlijke lening het meest geschikt als isolatie lening. Er zijn echter nog een aantal mogelijkheden om geld te lenen voor isolatie, bijvoorbeeld het doorlopend krediet of de groene lening:

  • Doorlopend krediet – Het doorlopend krediet is samen met de persoonlijke lening de meest gekozen leenvorm. Ten opzichte van de persoonlijke lening is het doorlopend krediet veel flexibeler. Zo mag je bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag onbeperkt opnemen en aflossen en betaal je alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen deel. Het grote nadeel is dat je vooraf niet weer hoeveel de lening je uiteindelijk kost en de verleiding om meer te lenen dan strikt noodzakelijk is altijd aanwezig.
  • Groene lening – Er zijn een aantal instanties die zogenaamde groene leningen verstrekken. Deze zijn speciaal in het leven geroepen ter verduurzaming van je huis. Ideaal dus als lening om je woning te isoleren. Er kleven echter vaak een hoop voorwaarden aan de groene lening en er zijn maar een beperkt aantal aanbieders, waardoor het voordeel van vergelijken wegvalt.
Financiering isolatie aanvragen is heel makkelijk!Op Rente.nl vergelijk je 33 leningen van 15 verschillende kredietverstrekkers. Kies de best passende en sluit direct de lening met de laagste rente af. Start vergelijken >>