Geld lenen uitbouw

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 29 mei 2018

Wil je een aanbouw realiseren, maar heb je niet genoeg geld gespaard? Een lening biedt wellicht uitkomst. Wij adviseren dan te kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Welke leenvorm je ook kiest, vergelijk vooraf altijd op rente en voorwaarden. Op die manier weet je zeker dat je niet onnodig veel betaalt voor de financiering van je uitbouw!

Geld lenen voor aanbouw? Mensen die op Rente.nl vergelijken voor ze een lening afsluiten betalen elke maand gemiddeld 1,1 procent minder rente. Goedkoop geld lenen >>

Uitbouw financieren - Kies de juiste leenvorm

Niemand betaalt graag veel geld voor zijn lening. Om de kosten van een lening voor een aanbouw zo laag mogelijk te houden is het allereerst belangrijk dat je de juiste leenvorm kiest: 

Aanbouw financieren met persoonlijke lening

Een uitbouw financieren met een persoonlijke lening is vooral slim als je vooraf exact weet wat de uitbouw kost. Je leent dan namelijk een vast bedrag tegen een vaste rente. Dit bedrag betaal je vervolgens in termijnen terug totdat het gehele bedrag inclusief rente is afgelost. Het is een duidelijke en zekere manier van geld lenen voor uitbouw.

Tip! Leen je geld om je woning uit te bouwen? Dan is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar.

Financiering uitbouw met doorlopend krediet

Een doorlopend krediet daarentegen is erg geschikt wanneer je vooraf niet precies weet hoeveel de uitbouw kost. Je mag bij een doorlopend krediet namelijk tot een vooraf afgesproken bedrag onbeperkt opnemen en aflossen. Hierbij betaal je alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Dit is gunstig wanneer de uitbouw voordeliger uitpakt. 

Let op! Met een doorlopend krediet is er het risico dat je geld opneemt en het voor andere doeleinden gebruikt! Je leent dan meer dan je in eerste instantie van plan was. Enige vorm van zelfbeheersing is dus nodig.

Geld lenen voor uitbouw, waar nog meer op letten?

Nu je weet welke leenvorm het beste past bij je situatie, is het zaak om de best passende lening te vinden. Dit doe je door te letten op de voorwaarden en looptijd:

  • Voorwaarden – Elke kredietverstrekker heeft andere voorwaarden. Zorg dat je deze goed doorleest. Let er bijvoorbeeld op of je de lening tussentijd extra mag aflossen en of bij eventueel overlijden de resterende schuld wordt kwijtgescholden. Deze voorwaarden voorkomen dat de lening voor je aanbouw onverwacht duurder uitvalt. 
  • Looptijd – Kies altijd een zo kort mogelijke looptijd. De maandlasten zijn hierdoor iets hoger, maar je hebt de lening wél eerder afgelost. Dit scheelt je uiteindelijk een hoop rentekosten.

Let op! Er zijn kredietverstrekkers die korting geven op de rente als je geld leent voor een uitbouw. Deze leningen hebben echter beperkende voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld eerst toestemming vragen aan de kredietverstrekker voor je de woning mag verkopen!

Lening voor aanbouw, hoeveel moet ik lenen?

Hoeveel een aanbouw precies kost, hangt natuurlijk af van het aantal vierkante meters, het afwerkingsniveau en de te gebruiken materialen. Wel kun je ervan uitgaan dat een gemiddelde aanbouw tussen de 1.200 euro en 2.600 euro per vierkante meter kost. Een aanbouw van zes meter breed en twee meter diep kost je dus gemiddeld zo’n 25.000 euro. 

Tip! Leen niet automatisch bij je vaste bank. Online kredietverstrekkers zijn waarschijnlijk een stuk goedkoper. Het verschilt soms tot wel 4%

Alternatief geld lenen uitbouw

Naast een lening is er nóg een manier om een uitbouw te financieren, namelijk via je hypotheek. Het voordeel hiervan is dat de rente waarschijnlijk lager en aftrekbaar is. Daar staat tegenover dat het verhogen van je hypotheek kosten met zich meebrengt en dat je tussentijds niet extra mag aflossen.

Uitbouw financieren?Op Rente.nl vergelijk je 33 leningen van 15 verschillende kredietverstrekkers. Kies de best passende en sluit direct de lening met de laagste rente af. Start vergelijken >>