Geld lenen aan kind

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 07 januari 2020

Veel ouders willen hun kinderen graag financieel een beetje helpen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning, een auto of een bruiloft. Als ouders kun je dan je kind een lening aanbieden. Maar hoe werkt dat precies en wat zijn de (fiscale) regels van geld lenen aan kinderen?

Geld lenen aan je kind?
Vergelijk de rentes van alle banken en ontdek hoeveel rente je minimaal moet vragen. 
Geld lenen vergelijken >>

Lening aan kind - Marktconforme rente

Het eerste waar je bij een lening mee te maken krijgt is de rente. Ouders willen hun kind vaak geld lenen zonder hiervoor rente te vragen. Helaas steekt de Belastingdienst hier een stokje voor. Zij zeggen namelijk dat je verplicht bent een marktconforme rente te vragen van minimaal 6 procent. Doe je dat niet en vraag je geen of een lagere rente, dan ziet de Belastingdienst dit als een schenking en betaal je schenkbelasting over het "geleende" bedrag.

Lenen aan kind voor aankoop huis

Als je kind de lening gebruikt voor de aankoop of verbouwing van zijn woning, dan mag hij/zij de rente wel aftrekken van de inkomstenbelasting in box 1. De lening moet dan wel binnen 30 jaar op een annuïtaire of lineaire manier aflost zijn. Is dit het geval, dan kan het zelfs aantrekkelijk zijn om meer dan 6 procent rente te vragen. Je kind mag dan namelijk meer van zijn inkomstenbelasting aftrekken, terwijl jij eventueel (een deel van) de rente terug kunt schenken.

Gebruikt je kind de lening voor de woning, dan moet je het contract wel bij de Belastingdienst registreren. Dit doe je op het moment dat je aangiftebelasting doet voor het betreffende jaar. Vergeet in dat geval niet het Burgerservicenummer van zowel jezelf als van je kind in het contract te vermelden.

Geld lenen aan kind modelovereenkomst

Leen je iemand geld, dus ook je kind(eren), dan is het slim om de afspraken altijd vast te leggen in een contract. Zo weten jij en je kind waar jullie aan toe zijn en ontstaan er achteraf geen onduidelijkheden. Het klinkt misschien overdreven, maar ruzie over geleend geld komt echt meer voor dan je denkt. Het laatste wat je wil is ruzie met je kind vanwege een geldkwestie. 

In dit contract, dat je bij een notaris kunt laten registeren, vermeld je in ieder geval de volgende afspraken:

  • Startdatum
  • Hoogte
  • Bestemmingsdoel
  • Looptijd
  • Rentepercentage
  • Manier van aflossen
Geld lenen tegen lage rente en goede voorwaarden? Online vergelijk je eenvoudig alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best bij je past. Goedkoop geld lenen >>