Lening deeltijdstudie

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 31 mei 2018

Wil je naast je baan een deeltijdstudie volgen en maak je geen kans op een lening via DUO? Dan is een persoonlijke lening het beste alternatief. Je leent dan een vast bedrag tegen een vaste rente en betaalt deze in termijnen terug. Op die manier weet je vooraf exact wat de lening voor je deeltijdstudie kost. Kies echter niet zomaar een lening bij de eerste de beste bank of kredietverstrekker, maar vergelijk eerst online het grootste aanbod leningen. Het verschil tussen de hoogste en laagste rente is namelijk ruim 4 procent!

Lening deeltijdstudie afsluiten? Mensen die op Rente.nl vergelijken voordat ze een lening afsluiten betalen gemiddeld 1,1 procent minder rente. Vergelijk en vind de laagste rente. Goedkoop geld lenen >> 

Waarop letten bij financiering deeltijdstudie?

Leningen vergelijken is tegenwoordig een fluitje van een cent. Op Rente.nl geef je aan hoeveel je wilt lenen en wat je specifieke wensen zijn. Vervolgens zie je een hele lijst met leningen, gerangschikt op laagste rente en best passende voorwaarden. Op die manier is het voor jou heel makkelijk een goede lening te kiezen. Er zijn dan grofweg drie zaken waar je op moet letten:

  • Rente – Je vaste bank verstrekt waarschijnlijk ook leningen om een deeltijdstudie te bekostigen, maar die vraagt waarschijnlijk een hogere rente dan kleinere, online kredietverstrekkers. Al is het maar één procent, je betaalt dan al snel elke maand forst meer voor je lening. Kies dus een zo laag mogelijke rente!
  • Voorwaarden – Maar kijk niet alleen naar de rente. Gunstige voorwaarden zorgen ervoor dat de lening ook goedkoop blijft. Check bijvoorbeeld of je tussentijds extra mag aflossen zonder boeterente te betalen en controleer of de lening wordt kwijtgescholden bij overlijden. Deze voorwaarden maken uiteindelijk het verschil tussen een goede en een minder goede keuze. 
  • Looptijd – Als laatste maak je een keuze gebaseerd op looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Dit wil echter niet zeggen dat dit financieel gunstig is. Je betaalt tenslotte langer je lening af, waardoor het uiteindelijke bedrag hoger uitvalt. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je goed kunt dragen.

Hoeveel lenen voor een deeltijdstudie?

De grootste kostenpost van een deeltijdstudie is natuurlijk het collegegeld. Een jaar studeren aan een HBO of universiteit kost je in 2018-2019 als deeltijdstudent 1.755 euro, exclusief boeken. 

Heb je echter al een studie afgerond en wil je deeltijd een tweede studie afronden, dan betaal je het instellingstarief van de betreffende onderwijsinstelling. De kosten hiervan verschillen per opleiding en lopen uiteen van 7.000 tot 23.000 euro per jaar. Dit is een hoop geld en een procent meer of minder rente scheelt dus enorm in maandlasten.

Tip! Studiekosten zijn voor een groot deel aftrekbaar. Met het geld dat je van de Belastingdienst terugkrijgt kun je de lening versnel aflossen als dat mag.

Alternatieven lening deeltijdstudie

Ter financiering van een deeltijdstudie adviseren wij dus een persoonlijke lening. Een andere mogelijkheid om een deeltijdstudie te bekostigen is het doorlopend krediet. Hierbij mag je onbeperkt opnemen en aflossen tot een vooraf afgesproken bedrag. Over het daadwerkelijk opgenomen bedrag betaal je dan een variabele rente. Deze optie is vooral handig wanneer je vooraf nog niet weet hoeveel je uiteindelijk nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer de duur van de deeltijdstudie niet vastligt of je niet weet hoeveel geld je kwijt bent aan studieboeken. 

Tip! Voor je studie heb je meestal niet in een keer het hele bedrag nodig, maar bij een persoonlijke lening krijg je wel alles in één keer uitgekeerd. Zet het overige deel van je lening op een spaarrekening en neem alleen iets op als je het nodig hebt voor je studie. Zo krijg je over het deel dat je nog niet nodig hebt ook nog eens (een beetje) rente.

Geld lenen deeltijdstudie? Op Rente.nl vergelijk je 33 leningen van 15 verschillende kredietverstrekkers. Kies de best passende en sluit direct de lening met de laagste rente af. Start vergelijken >>