Financiering aankoop chalet

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 28 mei 2018

Is het je droom om een eigen chalet te kopen op een mooi vakantiepark, maar heb je niet genoeg spaargeld om dit ineens te betalen? Dan adviseren wij om een persoonlijke lening af te sluiten. Je leent dan het bedrag dat nodig is om het chalet te kopen en betaalt dit in termijnen tegen een vaste rente terug.

Geld lenen voor chalet? Mensen die eerst op Rente.nl vergelijken betalen gemiddeld 1,1 procent minder leenrente. Goedkoop geld lenen >>

Voordeel persoonlijke lening chalet

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je precies weet hoeveel je elke maand kwijt bent en wat je uiteindelijk voor het chalet betaald. Je komt dus niet voor vervelende verrassingen te staan. Wel is het belangrijk om vooraf een goede vergelijking te maken. Er zit namelijk een groot prijsverschillen tussen de duurste en goedkoopste lening.

Lening chalet, waar op letten?

Ga je leningen vergelijken, dan is het belangrijk extra te letten op een aantal zaken. Deze zorgen er namelijk voor dat je uiteindelijk een dure of juist een goedkope keuze maakt! 

  • Rente – Kies altijd een persoonlijke lening met een zo laag mogelijke rente. Dit klinkt logisch, maar veel mensen gaan nog altijd gewoon naar hun reguliere bank voor een lening. Hierdoor betalen ze vaak veel te veel. Het verschil tussen de hoogste en laagste leenrente loopt namelijk op tot wel 4 procent. Vergelijken loont dus echt de moeite!
  • Voorwaarden – Maar let niet alleen op de laagste rente. Kijk ook goed naar de voorwaarden die leenaanbieders hanteren. Gunstige voorwaarden maken een lening goedkoop. Kijk vooral naar een eventuele boeterente bij vervoegd aflossen en naar een eventuele kwijtschelding bij overlijden. 
  • Looptijd – Kies altijd voor een zo kort mogelijke looptijd. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandlasten, maar des te minder je uiteindelijk betaald. Zorg wel dat je niet in financiële problemen komt door te kiezen voor te hoge maandlasten. Vind hier een juiste balans.

Hoeveel geld lenen voor chalet?

Hoeveel je moet lenen om een chalet te kopen hangt natuurlijk af van het soort chalet dat je wilt hebben. Je hebt al houten chalets vanaf 25.000 euro, maar ook stenen chalets van 75.000 of 150.000 euro. Het is dus lastig een prijsindicatie te geven, aangezien je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. 

Waar je wel rekening mee moet houden zijn de terugkerende kosten, zoals de huur van de kavel, opstal- en inboedelverzekering, gas, water en licht en onderhoudskosten. Onderschat dit niet. Deze kunnen zomaar oplopen tot wel 3.000 euro per jaar.

Alternatieven lening voor chalet

Naast de persoonlijke lening zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om een chalet te financieren. Zo is er het doorlopend krediet en hebt je de mogelijkheid om een eventuele overwaarde van je eerste woning te gebruiken. 

  • Doorlopend krediet – Een doorlopend krediet is een lening waarbij je onbeperkt mag opnemen en aflossen tot een vooraf afgesproken bedrag. Deze vorm van lenen is handig als je vooraf nog niet weet hoeveel het chalet je precies gaat kosten. Bijvoorbeeld omdat je deze laat bouwen en nog niet concreet hebt hoe je deze laat afwerken. Het voordeel hiervan is dat je alleen rente betaald over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Valt het chalet dus goedkoper uit, dan betaal je over een kleiner bedrag rente. 
  • Overwaarde eerste woning – Heb je een huis met overwaarde? Dan is het mogelijk om deze overwaarde te gebruiken ter financiering van het chalet. Deze manier van financieren brengt wel afsluitkosten met zich mee. Daarnaast is het niet mogelijk om tussentijds extra af te lossen.
Financiering aankoop chalet?Op Rente.nl vergelijk je 33 leningen van 15 verschillende kredietverstrekkers. Kies de best passende en sluit direct de lening met de laagste rente af. Start vergelijken >>