Doorlopend krediet aflossen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 maart 2017

Met een doorlopend krediet betaal je, net als bij elke andere lening, elke maand een bedrag aan rente en aan aflossing. Hoe hoger een lening en hoe langer de looptijd, des te meer rente betaal je in totaal. Je kunt dus flink besparen op je lening door deze sneller af te lossen, maar bij sommige leningen brengen banken hiervoor kosten in rekening. Dit geldt niet als je een doorlopend krediet extra af wilt lossen.

Doorlopend krediet afsluiten? Vergelijk snel alle rentes online en bespaar direct veel geld! Rente doorlopend krediet >>   

Krediet aflossen

Een van de grote voordelen van het doorlopend krediet is dat je altijd extra mag aflossen. Dit kost niets. Zeker bij een persoonlijke lening brengen banken hiervoor wel eens kosten in rekening, omdat zij een deel van de rente mislopen als je eerder aflost. Hierdoor loont het niet altijd om extra af te lossen. Maar bij een doorlopend krediet bestaat deze barrière niet, dus bespaar je flink door sneller af te lossen. Bovendien dalen je maandlasten na elke extra aflossing, omdat de maandelijkse aflossing dan lager ligt.

De bank kan je precies vertellen hoe je een extra aflossing regelt. Je kunt op twee manieren extra aflossen:

  • Eenmalig een extra bedrag aflossen, bijvoorbeeld als je vakantiegeld hebt gehad
  • Elke maand een hoger bedrag aflossen. Dit doe je door zelf of via een automatische overboeking een extra maandbedrag over te maken. Je kunt ook aan de bank vragen om maandelijks een hoger percentage van je rekening af te schrijven

Doorlopend krediet aflossen of oversluiten

De rentepercentages die banken rekenen voor een doorlopend krediet liggen ver uiteen. Het doorlopend krediet vergelijken voordat je er een afsluit kan al een flinke besparing zijn. Let er hierbij wel op of de overlijdensrisicoverzekering al in de rente verwerkt is, of dat je deze nog apart af moet sluiten.

Heb je al een doorlopend krediet en ontdek je dat andere banken een lagere rente rekenen? Dan kan het voordelig zijn om dit doorlopend krediet over te sluiten naar een goedkopere bank. De rentes kunnen wel 3 procent verschillen, wat een besparing van honderden euro’s op kan leveren. Een doorlopend krediet oversluiten kost, net als het krediet aflossen, niets.

Aflossen doorlopend krediet volgens afspraak

Hoe werkt de aflossing van een doorlopend krediet normaal gesproken? Elke maand schrijft de bank een vast percentage van de openstaande lening af van je tegenrekening. Meestal is dit 2 procent, maar het kan net iets meer of minder zijn. Deze maandelijkse afschrijving bestaat deels uit aflossing en deels uit rente. Omdat je elke maand hetzelfde percentage betaalt, maar de openstaande lening kan veranderen door bijvoorbeeld een opname, verschilt het werkelijke bedrag dat je betaalt per maand.

De doorlopend krediet rente kan bovendien stijgen of dalen tijdens de looptijd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de persoonlijke lening, waarvoor banken een vaste rente rekenen. Met een variabele rente weet je niet precies hoe lang je doet over aflossen. Stijgt de rente namelijk, dan doe je langer over het aflossen. Je maandbedrag bestaat dan voor groter deel uit rente in plaats van aflossing. Daalt de rente, dan duurt de aflossing juist korter.

Goedkoop een doorlopend krediet afsluiten?Online vergelijk je eenvoudig alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies het doorlopend krediet die het best bij je past! Doorlopend krediet vergelijken >>