Borg staan voor iemand

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 14 augustus 2017

Borg staan voor een lening doe je niet zomaar. Hoe graag jij je vriend of kind ook helpt, het is belangrijk dat je goed nagaat wat de borgstelling voor jou betekent en hoe je dit slim regelt. Zeker als het om een grote lening gaat. In dit artikel lees je hoe borg staan werkt en wat dit betekent voor jou en degene voor wie je borg staat.

Betaal nooit meer te veel! 
Ook als er iemand borg staat is het belangrijk om eerst goed te vergelijken. Doe het snel! Geld lenen vergelijken >>

Borg staan - Wat is dat?

Borg staan voor een vriend of familielid betekent dat de bank de afbetalingen en de rente op jou verhaalt als de ander het niet meer kan betalen. Totdat de ander weer betaalt, draai jij dus op voor de maandelijkse termijnen van de lening of hypotheek. Afhankelijk van de hoogte van de lening en de periode dat je vriend of kind niet betaalt, lopen deze kosten hoog op. Bereken voor jezelf dus altijd vooraf of je deze extra lasten kunt en wilt dragen.

De borgstelling beïnvloedt ook je eigen mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. De bank neemt de borgstelling namelijk mee in de berekening van een hypotheek als je deze aanvraagt. Je krijgt deze hypotheek alleen als je zowel de nieuwe lening als de lening waarvoor je borg staat maandelijks kunt betalen.

Bovendien moet je soms een onderpand opgeven, vaak een bepaald bedrag dat gedurende de borgstelling op een geblokkeerde rekening staat. Je kunt dus niet bij dit geld zolang je borg staat. Maar dit geldt niet voor elke borgstelling.

Borg staan voor lening - Voordelen

Wanneer je ouders of een vriend borg staan voor je lening, kun je meer geld lenen of je betaalt een lagere rente. De bank loopt namelijk minder risico als er iemand borg voor je staat. De lening kost dan minder en je leencapaciteit ligt iets hoger. Zeker bij een startershypotheek biedt dit voordelen. Als starter verdien je vaak nog niet zo veel, dus ligt je maximale hypotheek lager. Terwijl je na verloop van tijd meer gaat verdienen. Met een borgstelling koop je dus alvast het huis dat je normaal gesproken pas over enkele jaren kan kopen.

Borg staan hypotheek - Nadelen

Hier staat tegenover dat je geen recht hebt op Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je ouders borg staan voor de lening, terwijl je juist korting krijgt op de hypotheekrente met NHG. Of de bank ook korting geeft op de hypotheekrente als je ouders borg staan, bepaalt de bank zelf. Vraag daarom bij verschillende banken naar de mogelijkheden. 

Garant staan voor lening - Borgtocht

Vaak mag je alleen als ouder borg staan voor de hypotheek van je kind, maar voor andere leningen mogen ook anderen dit doen. Als je besluit borg te staan voor een lening, teken je hier een contract voor: de borgtocht. Hierin leg je de verplichten vast die je aangaat en de verplichten van je kind of vriend.

Borg staan opzeggen

De borgstelling mag je natuurlijk ook op een gegeven moment opzeggen. Hiervoor geldt vaak wel een opzegtermijn van enkele maanden. Op die manier voorkomt de bank dat je de borgstelling opzegt op het moment dat je moet betalen.

Staat er iemand garant en wil je geld lenen? Vergelijk dan altijd eerst online alle aanbieders en kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden! Goedkoop geld lenen >>