Wanneer oversluiten hypotheek?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 02 mei 2017

Door de lage hypotheekrente vraag je je wellicht af of oversluiten interessant is. Oversluiten houdt eigenlijk in dat je een nieuwe hypotheek afsluit waarmee je je huidige hypotheek aflost. Maar wanneer is oversluiten verstandig?

Hypotheek oversluiten? Vergelijk snel de actuele hypotheekrentes en bereken hoeveel je gaat besparen! Hypotheekrente vergelijken >>

Wanneer hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten doe je niet zomaar. Het doel hiervan is doorgaans om ervoor te zorgen dat je maandlasten dalen. Maar oversluiten levert niet alleen maar voordeel op. Je krijgt namelijk ook te maken met een aantal extra kostenposten. Sluit je je hypotheek over bij dezelfde hypotheekverstrekker, bijvoorbeeld door te kiezen voor een nieuwe rentevaste periode? Dan kun je denken aan onderstaande kosten:

  • Boeterente
  • Omzettingskosten
  • Advies- en bemiddelingskosten

Wanneer je ervoor kiest je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, krijg je te maken met de volgende kosten:

  • Boeterente
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • (Hogere!) advies- en bemiddelingskosten

Wanneer oversluiten hypotheek? – Financieel voordeel

Om te bepalen of oversluiten interessant is dien je dus niet alleen te kijken naar de nieuwe maandlasten, maar ook naar de extra kosten waarmee je te maken krijgt. Verdien je deze extra kosten ‘binnen afzienbare tijd’ terug, dan is oversluiten interessant.

Natuurlijk bepaal je zelf wat je als ‘afzienbare tijd’ beschouwt, maar financieel adviseurs houden doorgaans een terugverdientijd van 5 jaar aan. Heb je de kosten binnen deze tijd nog niet terugverdiend? Dan is oversluiten vanuit financieel oogpunt niet interessant.

In onderstaande tabel zie je hoe je berekent of oversluiten interessant is.

Voorbeeld 1 Huidige situatie Oversluiten zelfde hypotheekverstrekker Oversluiten nieuwe hypotheekverstrekker
Hypotheek* 250.000 euro 250.000 euro 250.000 euro
Hypotheekrente 10 jaar vast 5,5 procent 4,2 procent 3,5 procent
Maandlasten hypotheek 1.146 euro 875 euro 729 euro
Extra kosten bij oversluiten - 20.000 euro 25.000 euro
Voordeel bij oversluiten - 271 euro per maand
(1.146 – 875)
417 euro per maand
(1.146 – 729)
Terugverdientijd - 74 maanden 
(20.000 / 271)
60 maanden 
(25.000 / 417)

*Voor het gemak gaan we uit van een volledig aflossingsvrije hypotheek.

In dit voorbeeld blijkt het dus het voordeligst om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. De kosten voor het oversluiten van je hypotheek verdien je dus in ruim 6 jaar terug. Kies je ervoor om de hypotheek bij je eigen hypotheekverstrekker over te sluiten, dan bedraagt de terugverdientijd bijna 5 jaar.

Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>