Voordelen NHG

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 04 mei 2017

Veel huizenkopers overwegen om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan de hypotheek te koppelen. Dit biedt een extra zekerheid als je zelf de hypotheek niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld een scheiding of arbeidsongeschiktheid. Maar de NHG brengt ook kosten en bepaalde verplichtingen met zich mee. Om de keuze voor wel of geen NHG gemakkelijker te maken, vind je hier een overzicht van de voordelen en de nadelen van NHG.

Hypotheek afsluiten? Vergelijk snel online alle hypotheekrentes en bijbehorende voorwaarden. Actuele hypotheekrente >>

Waarom NHG? 

Een hypotheek met NHG biedt zowel jou als huiseigenaar als de bank extra financiële veiligheid. Moet je je huis namelijk verkopen omdat je hypotheek niet meer op kunt brengen, schiet de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) te hulp als er een restschuld ontstaat. Het WEW neemt de restschuld van je over en kan de restschuld zelfs kwijtschelden. Zo blijf je niet met schulden achter. Voorwaarde hiervoor is wel dat de problemen buiten je schuld om zijn ontstaan en dat je er alles aan doet om de schuld zo klein mogelijk te houden.

Daarnaast helpt NHG om te voorkomen dat je de woning moet verkopen door middel van de woonlastenfaciliteit. Als je tijdelijk een lager inkomen hebt en daardoor niet het volledige maandbedrag van de hypotheek kunt betalen, berekent de bank hoeveel je elke maand kunt betalen. Dit bedrag betaal je dan maandelijks en het resterende bedrag betaal je pas terug als je inkomen weer op peil is. Zo voorkom je dat de woning in de verkoop moet.

Nationale hypotheekgarantie voordelen nadelen

Deze extra veiligheid is niet alleen voor jou prettig, maar ook voor de bank. Deze weet namelijk zeker dat het volledige hypotheekbedrag terugbetaald wordt. Daarom bieden banken een korting tot 0,6 procent op de hypotheekrente. Dat scheelt elk jaar een paar honderd euro. Dat levert nog een extra voordeel op: door de lagere maandlasten kun je een iets hogere hypotheek afsluiten.

Voordeel NHG bij energiebesparende maatregelen

De hoogte van de hypotheek die je maximaal kunt afsluiten met NHG hangt onder meer af van je inkomen. Maar bovenop de maximale hypotheek kun je met een NHG-hypotheek maximaal 15.900 euro extra lenen voor energiebesparende voorzieningen, zoals isolatie en een HR-ketel. Hierbij gaat NHG namelijk uit van een kostenbesparing dankzij de energiebesparende voorzieningen, waardoor je de hogere lening toch terug kunt betalen.

Nadelen NHG

Een nadeel van NHG is dat je kosten betaalt voor NHG op het moment dat je de hypotheek afsluit, namelijk 1 procent van de hypotheeksom. Stel dat deze 250.000 euro bedraagt, dan betaal je dus eenmalig 2.500 euro. Deze kosten mag je overigens van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken, waardoor je een deel van de kosten terugkrijgt. Bovendien verdien je dit bedrag in ongeveer een jaar al terug door de lagere rente. Een ander nadeel is dat je hypotheek niet hoger dan een bepaalde grens mag zijn, namelijk 265.000 euro in 2018. 

Ten slotte heb je alleen recht op het financieren van de restschuld als je de woning echt niet kon blijven betalen en je er alles aan hebt gedaan om een restschuld te voorkomen. Dus als je eigen geld hebt, moet je dit eerst aanspreken voordat je een vergoeding krijgt.

Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>