Verschil lineaire en annuïteitenhypotheek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 24 april 2017

Sinds begin 2013 zijn huiseigenaren, die gebruik willen maken van hypotheekrenteaftrek, verplicht hun hypotheek in maximaal 30 jaar volledig en annuïtair of lineair af te lossen. Deze regel heeft ervoor gezorgd dat de lineaire en annuïteitenhypotheek dit jaar flink aan populariteit gewonnen hebben. Uit onderzoek van Rente.nl blijkt dat ruim 70 procent van de consumenten bij een nieuwe hypotheek kiest voor een annuïtaire of lineaire variant.

De laagste rente? Vind direct online de hypotheekvorm die het beste bij je past! Actuele hypotheekrente >>

Lineaire en annuïteitenhypotheken zijn dus in trek en leveren een behoorlijk fiscaal voordeel op. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek?

Wat is het verschil tussen lineaire en annuiteitenhypotheek? 

Bij zowel een lineaire als annuïteitenhypotheek los je de totale hypotheekschuld tijdens de looptijd af. De manier waarop je dat doet, verschilt per vorm.

Sluit je een annuïteitenhypotheek af? Dan los je aan het begin van de looptijd relatief weinig af. Je betaalt elke maand een vast bedrag, dat bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In de eerste jaren van de looptijd is het rentedeel nog relatief groot en het aflossingsdeel klein. Deze verhouding verandert tijdens de looptijd, omdat ook de hypotheekschuld afneemt. Aan het einde is het aflossingsdeel juist veel groter dan het rentedeel. Het voordeel hiervan is dat de maandlasten gedurende de hele looptijd gelijk zijn.

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een even groot deel van de hypotheekschuld af. De maandlasten liggen in het begin relatief hoog. Dat komt omdat je bij een lineaire hypotheek rente betaalt over de openstaande hypotheekschuld. Doordat deze schuld langzaam wordt afgelost, betaal je steeds minder rente en dalen de maandlasten naarmate de looptijd verstrijkt.

Verschil lineaire annuiteitenhypotheek - Rente

Het verschil in hypotheekrente van de lineaire en annuïteitenhypotheek is miniem. Sterker nog, veel aanbieders vragen voor beide vormen dezelfde hypotheekrente. Ben je op zoek naar de laagste rente lineaire hypotheek of de laagste rente annuïteitenhypotheek? Vergelijk hypotheekrentes en vind de beste rente van deze hypotheekvormen.

Een nieuwe hypotheek?
Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>