Verschil bankspaarhypotheek en spaarhypotheek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 18 mei 2017

Bij zowel een spaarhypotheek als een bankspaarhypotheek bouw je vermogen op om in de toekomst je hypotheek ineens af te lossen. Het is bij beide hypotheekvormen dus niet zo dat je maandelijks je hypotheekschuld aflost, wat bij enkele andere hypotheekvormen wel het geval is. Toch zijn er ook een paar belangrijke verschillen tussen een bankspaarhypotheek en een spaarhypotheek.

Hypotheek oversluiten? Vergelijk nu direct alle aanbieders voor de laagste rente en beste voorwaarden! Hypotheekrente vergelijken >>

Verschil spaarhypotheek en bankspaarhypotheek

Ondanks dat de fiscus een spaarhypotheek en een bankspaarhypotheek vrijwel hetzelfde behandelt, zijn er toch enkele verschillen. Zo bouw je bij een spaarhypotheek het vermogen op via een gekoppelde levensverzekering. Deze verzekering is ondergebracht bij de verzekeringstak van de betreffende bank. Bij een bankspaarhypotheek bouw je het vermogen daarentegen op een bankspaarrekening op, die gewoon bij de bank zelf is ondergebracht.

Het verschil tussen de levensverzekering en de bankspaarrekening uit zich ook in de overlijdensrisicoverzekering. Bij een spaarhypotheek zit standaard een overlijdensrisicoverzekering inbegrepen, je betaalt daar een vaste premie voor. Een bankspaarhypotheek kent echter geen standaard overlijdensrisicoverzekering. Je hebt wel de mogelijkheid om deze los af te sluiten. Dit kun je doen bij de bank waar de bankspaarhypotheek loopt, maar ook bij een andere bank of verzekeraar. Omdat je de bankspaarhypotheek kunt combineren met de meest voordelige overlijdensrisicoverzekering, is een bankspaarhypotheek vaak voordeliger dan de spaarhypotheek.

Voor wie is een (bank)spaarhypotheek interessant?

Sinds 2013 profiteer je bij nieuwe (bank)spaarhypotheken niet meer van hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst stelt namelijk als voorwaarde dat je de hypotheek annuïtair of lineair aflost, en dat is bij deze hypotheekvormen niet het geval. Het is financieel gezien daarom niet meer interessant om een nieuwe (bank)spaarhypotheek af te sluiten.

Voor huiseigenaren met een bestaande (bank)spaarhypotheek is het mogelijk wel interessant deze over te sluiten, zeker gezien de huidige lage rentetarieven hypotheek. Wanneer je je bestaande (bank)spaarhypotheek oversluit naar een nieuwe aanbieder en er verandert niets aan de voorwaarden, blijf je profiteren van hypotheekrenteaftrek. Hierbij geldt wel dat je de hypotheek voor 2013 afgesloten moet hebben.

Oversluiten voor jou voordelig?Vergelijk je huidige hypotheekrente eens met de actuele rentetarieven in de hypotheekmodule. Actuele hypotheekrente >>