Schenking aankoop woning

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 07 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 geldt er een verhoogde vrijstelling voor een schenking die wordt geïnvesteerd in een woning. Nederlanders kunnen dan tot 103.643 euro belastingvrij schenken, als de ontvanger van de schenking deze gebruikt voor de aankoop of verbouwing van de woning. Op deze manier wilde het kabinet de woningmarkt een duwtje in de rug geven.

Nieuwe hypotheek afsluiten?Vergelijk snel het grootste aanbod hypotheken op rente en voorwaarden. Vind de goedkoopste hypotheek en betaal niet te veel!
Actuele hypotheekrente >>

Wanneer schenking aankoop woning benutten?

Deze vrijstelling kan onder voorwaarden verspreid over drie opeenvolgende jaren benut worden. De geschonken bedragen moeten uiterlijk in het tweede kalenderjaar (na het kalenderjaar waarin de eerste schenking is gedaan) worden aangewend voor de eigen woning.

Schenking aankoop woning - Belastingvrij schenken aan kind

Op dit moment staat de woning van ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders onder water. Dit houdt in dat de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde, waardoor de woningeigenaar met een restschuld zit wanneer hij zijn woning verkoopt. Veel banken staan niet te springen om een restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek, waardoor huiseigenaren niet kunnen verhuizen. Een flinke schenking kan er echter voor zorgen dat de restschuld afgelost wordt.

Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders. Vind de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste rente. Hypotheekrente vergelijken >>