Wat is rentebedenktijd?

Rentebedenktijd is een periode vóór het einde van je rentevaste periode waarin je zelf kiest wanneer je je hypotheekrente opnieuw voor een aantal jaar vastzet. Je hoeft dan dus niet te wachten tot het einde van je rentevaste periode.

Hoe werkt rentebedenktijd hypotheek?

Heb je bijvoorbeeld nu een rentevaste periode van 10 jaar met 2 jaar rentebedenktijd? Dan mag je na 8 jaar zelf bepalen op welk moment je je hypotheekrente vastzet voor een nieuwe periode. Zo kies je in die laatste 2 jaar zelf het gunstigste moment. Als je in die 2 jaar niets doet, betaal je gewoon de hypotheekrente die je nu hebt. Je kiest dan je nieuwe rentevaste termijn pas als je rentevaste periode van 10 jaar afloopt.

Het gunstigste moment voor je nieuwe rentevaste periode is het moment waarop jij denkt dat de hypotheekrentes op het laagste niveau zijn. Verwacht je dat de hypotheekrentes binnenkort stijgen? Dan wil je misschien nu al je rentevaste periode opnieuw vastzetten. Maar verwacht je juist dat de rentes (nog verder) dalen? Dan kun je beter wachten en je nieuwe rentevaste termijn later in laten gaan.

Tip! Is de rentebedenktijd van je hypotheek aangebroken en wil je weten welke rentevaste periode je het beste kunt kiezen? Lees dan het artikel ‘Rentevaste periode kiezen’ of vergelijk direct de actuele hypotheekrentes van verschillende rentevaste periodes:

Rentebedenktijd geldt alleen bij eigen hypotheekverstrekker

Aan het einde van je rentevaste periode mag je altijd zonder boeterente overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Dit kan niet in je rentebedenktijd. Tijdens die periode kun je dus alleen een nieuwe rentevaste periode kiezen bij je eigen bank. Wil je je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Wacht dan tot 3 maanden voor het einde van je rentevaste periode. Op dat moment krijg je een nieuw rentevoorstel van je eigen bank en mag je zonder boete overstappen.

Hoe weet ik wanneer mijn rentebedenktijd ingaat?

Op je hypotheekofferte staat of je rentebedenktijd hebt en hoelang die is. Je kunt dus als je hypotheek ingaat in je agenda zetten wanneer je rentebedenktijd ingaat. De bank helpt je hier ook aan herinneren. Ongeveer 3 maanden voor je rentebedenktijd ingaat, krijg je hierover namelijk bericht van de bank.

Wat kost rentebedenktijd bij je hypotheek?

Als je gebruik maakt van de rentebedenktijd en je nieuwe rentevaste periode eerder laat ingaan, betaal je hiervoor niets. Een hypotheek met rentebedenktijd heeft meestal wel een hogere hypotheekrente dan een hypotheek zonder die rentebedenktijd. Voor rentebedenktijd betaal je soms wel 0,2 procent meer hypotheekrente.

Rentebedenktijd vooraf

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, biedt de bank je soms een rentebedenktijd vooraf. Dit heet eigenlijk geen rentebedenktijd, maar instaprente. Stel je kiest voor een rentevaste periode van 5 jaar en je hebt een instaprente van 1 jaar. Dan heb je 1 jaar lang de tijd om zelf het moment te kiezen waarop de rentevaste periode van 5 jaar ingaat. Ook dan kies je natuurlijk weer voor het moment waarop je denkt dat de hypotheekrente zo laag mogelijk is.

Conclusie rentebedenktijd

Rentebedenktijd bij je hypotheek wil zeggen dat je een paar jaar (meestal 2) voor het einde van je rentevaste periode zelf mag bepalen wanneer je je hypotheekrente opnieuw vastzet. Zo kun je op het moment dat je denkt de dat hypotheekrentes zo laag mogelijk zijn, direct je hypotheekrente opnieuw vastzetten.

Kies tijdens de rentebedenktijd de laagste rente!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk de actuele hypotheekrentes van het grootste aanbod hypotheken. Door tijdens je rentebedenktijd regelmatig de actuele hypotheekrentes te checken, weet je precies wanneer het gunstigste moment is om je hypotheekrente opnieuw vast te zetten.

Actuele hypotheekrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten