Rentebedenktijd

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 16 mei 2017

Rentebedenktijd is een van tevoren afgesproken periode, waarin je de hypotheekrente kosteloos kunt vastzetten tegen de dan geleende rente. Meestal zit de rentebedenktijd aan het eind van je rentevaste periode, maar deze kan ook aan het begin van je rentevaste periode worden bepaald.  

Besparen op je hypotheek? Vergelijk alle aanbieders voor de laagste rente en beste voorwaarden. Actuele hypotheekrente >>

Rentebedenktijd achteraf

Huizenbezitters kiezen er in de meeste gevallen voor om aan het einde van de rentevaste periode een rentebedenktijd op te nemen. Deze bedenktijd gaat dan zo’n een of twee jaar voor het aflopen van de rentevaste periode in. Je kunt dan zelf het tijdstip kiezen waarop de rente voor de nieuwe periode ingaat.  

Hoewel de rentebedenktijd van tevoren is afgesproken, hoef je hier geen gebruik van te maken. Na afloop van de rentebedenktijd wordt in zo’n geval de hypotheekrente vastgesteld op het dan geldende renteniveau. 

Voorbeeld rentebedenktijd achteraf: Je sluit een hypotheek af met een rente van 4% voor een rentevaste periode van 15 jaar en een rentebedenktijd achteraf van 2 jaar. Wanneer je geen rentebedenktijd zou hebben afgesproken, zou je na 15 jaar een nieuwe rentevaste periode moeten kiezen. Maar de 2 jaar rentebedenktijd zorgt ervoor dat je 2 jaar extra de tijd hebt. Tijdens deze 2 jaar blijft je rente op de eerder vastgestelde 4%.

Rentebedenktijd vooraf

Een rentebedenktijd die een stuk minder voorkomt is de instapmogelijkheid, waarbij de rentebedenktijd vooraf wordt bepaald. Meteen na ingang van de hypotheek gaat hierbij ook de rentebedenktijd in. 

Voorbeeld rentebedenktijd vooraf: Je sluit een hypotheek af met een rente van 4% voor een rentevaste periode van 15 jaar en een rentebedenktijd vooraf van 2 jaar. Tijdens de eerste 2 jaar mag je zelf bepalen wanneer de rente wordt vastgezet voor 15 jaar. Daalt de hypotheekrente in de eerste 2 jaar, dan mag je zelf dat moment kiezen om de rente 15 jaar vast te zetten. 

Voor- en nadelen rentebedenktijd

Het voordeel van rentebedenktijd vooraf en achteraf, is dat je tussentijds misschien kunt profiteren van een lagere rente. Wanneer de verwachting is dat de rente nog iets gaat dalen, is een rentebedenktijd het overwegen waard. Je maakt namelijk kans op lagere maandlasten. 

Een nadeel is echter dat hypotheken met een rentebedenktijd vaak zo’n 0,2% duurder zijn dan dezelfde hypotheken zonder rentebedenktijd. Je maandlasten zullen dus hoger zijn als je geen gebruik maakt van de rentebedenktijd, of wanneer de rente niet of nauwelijks daalt tijdens deze bedenktijd. 

Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek. Vergelijk direct alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>