Pensioengeld in hypotheken kan leiden tot lagere rente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 04 mei 2017

Het behoort tot de mogelijkheden om institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, een grotere rol te laten spelen bij de financiering van hypotheken. Hierdoor krijgen banken meer lucht om nieuwe hypotheken te verstrekken en kan de hypotheekrente omlaag.

Pensioenfondsen hebben aangegeven hier niet negatief tegenover te staan, zo zegt Kees van Dijkhuizen, die in opdracht van minister Blok van Wonen overleg pleegde met de financiële sector.
Van Dijkhuizen ziet echter nog wel enkele mogelijke knelpunten. Hij stelt daarom voor om een werkgroep op te richten, die verder praat over dit onderwerp. De werkgroep zou volgens hem geleid moeten worden door Tjerk Kroes van APG.

Overdracht NHG-hypoheken

Een van de mogelijkheden om pensioenfondsen een rol te laten spelen bij de financiering van huizen is volgens Dijkhuizen de overdracht van NHG-hypotheken, het minst risicovolle deel van de hypotheekportefeuille, aan de nationale instelling. Pensioenfondsen kunnen dan obligaties plaatsen met een overheidsgarantie, waardoor banken hun hypotheken makkelijker en goedkoper kunnen financieren. En dat kan weer leiden tot een lagere hypotheekrente voor de consument. Minister Blok vindt het een interessante optie, omdat de lage rentes ervoor kunnen zorgen dat het vertrouwen in de woningmarkt herstelt.

Pensioenfonds hypotheek – Varianten

Dijkhuizen vindt wel dat er verder gepraat moet worden, omdat andere varianten ook tot de mogelijkheid behoren. Hij geeft aan dat er geen garantie op succes gegeven kan worden. De gesprekken verlopen volgens hem echter in een positievere sfeer ten opzichte van de afgelopen jaren, waarin ook regelmatig naar dit vraagstuk gekeken is.

Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>