Maximale hypotheekrenteaftrek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 15 januari 2019

De laatste jaren veranderden de regels rondom de hypotheekrenteaftrek een aantal keer. In dit artikel lees je daarom wat de maximale hypotheekrenteaftrek precies inhoudt en hoe dit werkt.

Rentevaste periode voorbij?
Kijk dan snel of overstappen slim is! Vergelijk direct de rente van het grootste aanbod hypotheken.
Actuele hypotheekrente >>

Regels hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek? Dit is het fiscale voordeel dat je krijgt door de hypotheekrente van het belastbaar inkomen in box 1 af te trekken. Elk jaar geef je de betaalde hypotheekrente op bij de Belastingdienst, die dit bedrag aftrekt van je belastbaar inkomen uit bijvoorbeeld loon. Hierdoor betaal je over een lager inkomen belasting. Maar omdat het grootste deel van deze belasting al is ingehouden op je loon, betekent deze aftrek in de meeste gevallen dat je een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.

Maximale hypotheekrenteaftrek - Belastingschijven

In box 1 bestaan 4 belastingschijven, die elk staan voor een bepaald inkomen en een belastingtarief dat je over dit deel van je inkomen betaalt.  De hypotheekrente wordt afgetrokken van het hoogste deel van je inkomen. De hypotheekrente wordt afgetrokken van het hoogste deel van je inkomen. Voor de hoogste belastingschijf geldt een uitzondering. De hypotheekrenteaftrek wordt namelijk elk jaar beperkt. In 2019 mag je je hypotheekrente nog maximaal tegen 49 procent aftrekken. Dus als je in de hoogste belastingschijf valt met je inkomen, betaal je wel 51,75 procent belasting, maar de hypotheekrente mag je maar aftrekken tegen 49 procent.

Hypotheekrenteaftrek 30 jaar

Naast het belastingtarief geldt er een maximaal aantal jaren voor de hypotheekrenteaftrek. Je hebt namelijk per hypotheeklening recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek, mits je aan de voorwaarden voldoet. Deze houden bijvoorbeeld in dat de hypotheekrenteaftrek alleen geldt voor je hoofdverblijf. Ook komen nieuwe hypotheken alleen in aanmerking als deze annuïtair of lineair worden afgelost. In principe werken banken altijd met een maximale looptijd van 30 jaar voor hypotheken, dus in de meeste gevallen vormt deze grens geen probleem.

Maar hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten, bevatten vaak een aflossingsvrij gedeelte, dat niet binnen 30 jaar afgelost wordt. Toch stopt na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek.

Let op: De maximale hypoheekrenteaftrek in jaren geldt per hypotheeklening. Dus als je bijvoorbeeld 10 jaar na het afsluiten van de hypotheek een extra hypotheek afsluit voor een grote verbouwing, geldt voor dit deel van de hypotheek opnieuw een termijn van 30 jaar.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>