Boeterente aftrekbaar?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 15 januari 2019

Is de boeterente hypotheek aftrekbaar en hoe werkt dat precies? 

Je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheek levert soms een mooie besparing in rente op of betere voorwaarden. Maar voordat je profiteert van deze besparing, betaal je verschillende kosten voor het oversluiten. Zijn er bij het oversluiten van een hypotheek ook kosten die je mag aftrekken van je belastbaar inkomen? Is bijvoorbeeld de boeterente aftrekbaar? Je leest er over in onderstaand artikel.  

Je hypotheek oversluiten? Vergelijk direct de rente en voorwaarden van het grootste aanbod hypotheekverstrekkers en bespaar ook op je hypotheekkosten!
Actuele hypotheekrente >>

Aftrekbare kosten oversluiten hypotheek

Een groot deel van de kosten die je maakt voor het oversluiten van je hypotheek is fiscaal aftrekbaar als je verhuist. De onderstaande kosten vallen onder de aftrekbare kosten bij het oversluiten van je hypotheek:

  • Boeterente van de oude hypotheek.
  • Afsluitkosten van de nieuwe hypotheek.
  • Notariskosten en inschrijfkosten van de hypotheekakte.
  • Kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • Taxatiekosten.
  • Bouwrente.

Let op: De boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat de boeterente ontstaat. Maar als je de hypotheek verhoogt om de boeterente te financieren, komt de rente over dit deel van de hypotheek niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Boeterente aftrekbaar 2019 – Hoe werkt het?

De aftrekbare kosten mag je eenmalig aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1 in het jaar dat de kosten ontstaan. Je betaalt dan over een lager inkomen belasting. 

Kies je ervoor om deze kosten mee te financieren in je hypotheek, dan is de rente die je over deze kosten betaalt ook fiscaal aftrekbaar. Dit valt gewoon onder de hypotheekrente aftrek die voor je hele hypotheek geldt. Een uitzondering hierop is de boeterente. Financier je dit bedrag mee in de hypotheek, dan geldt voor de rente over dit bedrag geen renteaftrek.

De overheid beperkt echter de mogelijkheid om kosten mee te financieren in de hypotheek. In 2012 mocht je namelijk nog een hypotheek afsluiten van 106 procent van de koopprijs van de woning. In die 6 procent extra kon je bijkomende kosten meefinancieren. Vanaf januari 2018 is dit nog maar 100 procent. De kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn dus niet meer mee te financieren en niet meer aftrekbaar.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>