Onafhankelijk hypotheekadvies

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 13 augustus 2013

Sinds 2013 moeten banken en hypotheekadviseurs de kosten voor hypotheekadvies direct afrekenen bij de consument in plaats van deze te verwerken in de hypotheekrente. Hierdoor zien consumenten meteen hoeveel zij moeten betalen voor hypotheekadvies en bovendien kunnen zij de kosten van verschillende adviseurs vergelijken. Als je deze kosten vergelijkt, merk je al snel dat onafhankelijk hypotheekadvies veel meer kost dan advies van een bank. Is dit onafhankelijke advies dan wel een goede keuze?

Let op: Bij de meeste banken kun je geen hypotheek afsluiten zonder professioneel hypotheekadvies, tenzij je aan kunt tonen zelf over voldoende kennis te beschikken.

Een huis te kopen? Vergelijk eerst alle hypotheekrentes en voorwaarden. Ga voor de goedkoopste aanbieder! Hypotheekrente vergelijken >>

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Of onafhankelijke hypotheekadviseurs nu zelfstandig vanuit een eigen bedrijfje werken of zijn aangesloten bij een grote hypotheekadviseur, zij werken nooit vanuit het belang van een bepaalde hypotheekverstrekker. Zij bekijken je financiële situatie, de verwachtingen voor de toekomst, je bestedingsruimte en je wensen voor de hypotheek. Op basis van deze gegevens kan de adviseur je maximale hypotheek berekenen en de hypotheek adviseren die het best bij je past.

Je kunt dit advies opvolgen en via de hypotheekadviseur het een en ander regelen, zoals een offerte van de hypotheekverstrekker. Besluit je een bepaalde hypotheek af te sluiten, dan betaal je apart de afsluitkosten aan de hypotheekverstrekker.

Kies je voor een advies bij de hypotheekverstrekker zelf, dan bekijkt ook deze je financiële situatie en sluit daar het hypotheekadvies op aan. Maar hij adviseert alleen hypotheken van de bank waarvoor hij werkt, dus de kans is groot dat je uiteindelijk niet de hypotheek met de laagste hypotheekrente afsluit. Sluit je uiteindelijk een hypotheek af, dan betaal je apart de afsluitkosten.

Tip! Bij een hypotheek kun je het best ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Banken en onafhankelijk adviseurs rekenen ook hiervoor afsluit- of bemiddelingskosten. Vergelijk deze kosten dus ook even voordat je besluit hoe je deze afsluit.

Onafhankelijk hypotheekadviseur kosten

Een onafhankelijk hypotheekadviseur rekent meer kosten dan een adviseur vanuit de hypotheekverstrekker. Deze kosten verschillen al snel zo’n 1.000 euro, afhankelijk van de adviseur. Maar uiteindelijk bespaar je weer op de hypotheekrente en vaak compenseert dit verschil in hypotheekrente de hogere kosten gemakkelijk. Zo ben je met het duurdere advies alsnog goedkoper uit. 

Bij de meeste banken en bij de meeste onafhankelijke hypotheekadviseurs kun je kosteloos een intakegesprek voeren. Zo kun je alvast een inchatting maken van welke optie het goedkoopst voor je is. Ook kun je offertes aanvragen bij de verschillende adviseurs om te kosten te vergelijken.

Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek. Vergelijk direct alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>