Hypotheekrente vast of variabel?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 09 mei 2017

Ga je binnenkort een hypotheek afsluiten, of loopt de rentevaste periode van je hypotheek bijna af? Dan kom je voor de keuze: zet ik mijn hypotheekrente vast, kies ik voor een variabele hypotheekrente, of voor een combinatie van beide? In dit artikel lees je wat vaste en variabele rente inhoudt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Nieuwe hypotheek afsluiten?  Vergelijk eerste alle aanbieders. Kies de hypotheek met de laagste rente. Hypotheekrente vergelijken >>

Verschil vaste en variabele rente

De variabele hypotheekrente is gekoppeld aan de marktrente. Wanneer je voor een variabele hypotheekrente kiest, dan neem je dus meer risico. Stijgt de marktrente namelijk, dan betaal je ook meer rente. Maar andersom geldt hetzelfde: daalt de marktrente, dan betaal je minder hypotheekrente.

Hypotheekverstrekkers rekenen bovenop de marktrente vaak een opslag, om zo de kosten te dekken. Zij zijn vrij om deze opslag tijdens de looptijd te wijzigen. De variabele hypotheekrente kan zich dus anders ontwikkelen dan de marktrente.

Een hypotheek met vaste rente biedt meer zekerheid. Je betaalt namelijk gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 jaar) dezelfde hypotheekrente. Je weet dus vooraf precies waar je aan toe bent. Maar voor deze zekerheid betaal je meer: de vaste hypotheekrente ligt namelijk hoger dan de variabele.

Hypotheekrente variabel of vast?

De keuze voor een vaste of variabele rente hangt van een aantal factoren af. Allereest speelt de verwachting van de hypotheekrente een rol. Denk je dat de hypotheekrente de komende jaren zal stijgen? Dan is het verstandig om nu de rente vast te zetten. Verwacht je daarentegen dat de hypotheekrente zal dalen, dan is een variabele hypotheekrente voordelig.

Op dit moment bevindt de hypotheekrente zich op een zeer laag niveau, het laagste in vijf jaar zelfs. Kenners verwachten dat de rente de komende tijd op een stabiel laag niveau zal blijven. Wat de hypotheekrente op lange termijn doet, is moeilijk te voorspellen.

Naast de verwachting over de hypotheekrente is ook je persoonlijke situatie van belang. Kun je het permitteren om wat meer risico te nemen, of ga je liever voor zekerheid? Kies je voor een variabele rente, dan moet je wel in staat zijn om eventuele schommelingen van de marktrente op te vangen.

Hypotheek vast of variabel? – Voordelen en nadelen

Voordelen vaste hypotheekrente t.o.v. variabele rente:

  • Het geeft zekerheid. Je weet precies wat je maandlasten zijn gedurende de rentevaste periode.
  • Niet gevoelig voor rentestijging. Stijgen de marktrentes, dan heeft dit geen gevolgen voor je hypotheekrente.

Nadelen vaste hypotheekrente t.o.v. variabele rente:

  • Kosten: de vaste hypotheekrente ligt hoger dan de variabele rente. Hoe langer je de rente vastzet, hoe meer je betaalt.
  • Geen profijt van rentedaling. Dalen de marktrentes, dan profiteer je hier niet van mee. Omdat je een vaste hypotheekrente hebt, blijven je maandlasten gelijk.
Betaal niet onnodig veel voor je hypotheekVergelijk direct alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>