Hypotheekrente Nederland hoger dan in buurlanden

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 15 februari 2013

De gemiddelde hypotheekrente ligt in Nederland ongeveer 1 procentpunt hoger dan in de ons omringende landen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) uit statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB), die de CPB onderzocht in opdracht van minister Stef Blok (Wonen & Rijksdienst).

De laagste rente in Nederland? Vergelijk direct de actuele hypotheekrente en bespaar op je maandlasten. Actuele hypotheekrente >>

Het CPB is van mening dat hogere kosten voor hypotheekverstrekkers ‘niet de meest waarschijnlijke verklaring’ is voor de hoge hypotheekrente. Het bureau geeft een aantal mogelijke alternatieve verklaringen voor de hogere rente hypotheken in vergelijking met het buitenland.

Allereerst noemen ze de afgenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Sinds de economische crisis hebben diverse buitenlandse banken zich teruggetrokken van de markt of zijn minder actief geworden, zoals prijsvechter BNP Paribas. Hierdoor hebben de vier grootste Nederlandse hypotheekverstrekkers (Aegon, Rabobank, ING en ABN AMRO) het grotendeels voor het zeggen. ABN AMRO en ING ontvangen echter staatssteun, waardoor zij verplicht werden een hogere hypotheekrente te vragen dan concurrenten die geen steun ontvangen. Voor ING is deze heffing in november opgeheven, voor ABN AMRO geldt deze nog steeds. Maar deze situatie laat wel zien dat er weinig concurrentie is, waardoor een klein aantal partijen voor het grootste deel de prijs bepaalt.

Minister Blok pleitte in dit kader al eerder voor meer (buitenlandse) banken op de Nederlandse hypotheekmarkt. Hij gaat ervan uit dat de hypotheekrente toeneemt, naarmate de concurrentie stijgt. De Tweede Kamer wil dat het kabinet voor de zomer met plannen komt om de concurrentie in de Nederlandse bankensector te verhogen

Daarnaast noemt het CPB de toegenomen risico’s op de Nederlandse hypotheekmarkt als gevolg van dalende huizenprijzen en tegenvallende economische ontwikkelingen, als mogelijke verklaring voor de hoge Nederlandse hypotheekrente.

Ook merkt het CPB op dat De (reële) huizenprijzen sinds 2008 in ons land met ongeveer 20 procent gedaald zijn. De huizenprijzen zouden waarschijnlijk 5 procent hoger liggen dan nu als de Nederlandse hypotheekrente op het lagere Europese gemiddelde zou liggen. De onzekerheid over maatregelen op de woningmarkt de laatste jaren heeft bijgedragen aan de daling van de huizenprijzen.

Hogere marges

Eerder deze week berichtte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) al dat banken sinds het uitbreken van de crisis steeds meer winst maken op hypotheken. De winstmarges zijn de afgelopen jaren gestegen, en daarin is Nederland een uitzondering in heel Europa. De autoriteit zegt geen aanwijzingen te hebben voor verboden prijsafspraken, maar wijdt de hogere marges aan een gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>