Hypotheek volledig aflossen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 15 januari 2019

Over je hypotheek betaal je, net als over elke lening, een flink bedrag aan rente. Dit is een van de redenen waarom je misschien wel eens overweegt om extra af te lossen op je hypotheek. Logisch, want een kleinere hypotheekschuld levert meteen lagere kosten op. Maar is het verstandig om je hypotheek af te lossen? En wanneer is extra aflossen op de hypotheek wel of niet verstandig?

Hypotheek oversluiten slim?Vergelijk direct alle rentes en kijk hoeveel je bespaart op je hypotheek!
Actuele hypotheekrente >>

Hypotheek aflossen verstandig?

Vaak levert het extra aflossen op de hypotheek een kostenbesparing op. Je betaalt namelijk minder rente als je eerder aflost. En als je voor het aflossen spaargeld gebruikt, levert dit een extra besparing op als je vermogen boven de heffingsvrije grens van 30.360 euro of 60.720 euro voor fiscaal partners ligt. Je betaalt over het deel van je vermogen boven deze grens namelijk belasting. Verlaag je je vermogen door dit geld in je hypotheek te steken, dan bespaar je op deze belasting.

Het besparen op rente en vermogensrendementsheffing zijn vaak de grootste voordelen van het extra aflossen op je hypotheek. Maar natuurlijk bestaan er nog meer voordelen:

  • Met een lagere hypotheekschuld betaal je minder rente.
  • Met een afgeloste hypotheek hoef je geen eigenwoningforfait meer te betalen.
  • Je huis is na aflossing niet langer een kostenpost maar een vorm van kapitaal. Dit kun je gebruiken als pensioenvoorziening of als nalatenschap voor je kinderen.

Vaak geldt dat hoe lager je hypotheek en hoe lager je inkomen is, hoe meer het loont om je hypotheek af te lossen.

Tip! Je kunt je hypotheek aflossen met een schenking van bijvoorbeeld je ouders. Voor deze schenkingen bestaan ruimere regels dan voor andere schenkingen. Meer hierover lees je in het artikel 'Schenking aankoop woning’. 

Hypotheek aflossen of niet? – Nadelen

Aan het (extra) aflossen van je hypotheek kleven ook enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel zit in de hypotheekrenteaftrek. Hoe minder rente je betaalt, hoe lager de hypotheekrenteaftrek. Zeker in de hogere belastingschijven scheelt dit flink.

Een tweede nadeel is dat je een flink bedrag van je spaargeld kwijt bent als je dit in je hypotheek steekt. Geen probleem natuurlijk als je het geld kunt missen. Maar als dit betekent dat je een lening af moet sluiten voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto ben je al snel duurder uit. Voor een andere lening dan de hypotheek betaal je namelijk een hogere rente.

Hypotheek afbetalen – Boeterente

Soms rekent de bank een boeterente als je meer dan 10 of 20 procent van de hypotheek extra aflost. De hoogte hiervan hangt onder meer af van de hoogte van je hypotheek, de hoogte van de extra aflossing en van de resterende rentevaste periode. Je betaalt geen boeterente als je een hypotheek met variabele rente hebt, als je rentevaste periode is afgelopen, als je verhuist of als de huiseigenaar overlijdt. 

Tip! Soms bespaar je ook op je hypotheek als je deze oversluit naar een andere hypotheekverstrekker, voornamelijk als deze een lagere hypotheekrente rekent. Zeker als je rentevaste periode is afgelopen, is deze optie het overwegen waard. 

Hypotheek volledig aflossen - Verstandig of niet?

Als je zeker wilt weten of je hypotheek aflossen verstandig is of niet, hangt af van je persoonlijke situatie. Alle bovengenoemde factoren spelen een rol, maar afhankelijk van je situatie speelt de ene factor een grotere rol dan de ander. Daarom is het belangrijk om een goede berekening te maken van je situatie voordat je beslist of je extra af gaat lossen. Eventueel kan een financieel adviseur helpen met de keuze wat voor jou verstandig is.

Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>