Kosten hypotheek verhogen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 19 mei 2017

Wanneer je je woning wilt verbouwen of als je woning groot onderhoud nodig heeft, is het verhogen van je hypotheek een van de mogelijkheden om dit te financieren. Het verhogen van je hypotheek brengt echter de nodige kosten met zich mee. Met welke kosten je te maken krijgt, lees je in dit artikel.

Je woning te verbouwen? Vermijd bijkomende kosten en sluit een persoonlijke lening af! Vergelijk alle rentes en bespaar op je maandlasten. Geld lenen vergelijken >>  

Kosten hypotheek verhogen

Het hangt van je hypotheek en hypotheekverstrekker af welke kosten je allemaal maakt en hoe hoog deze kosten zijn. Doorgaans betaal je bij het verhogen van je hypotheek de volgende kosten:

  • Advieskosten
  • Notariskosten
  • Afhandelings- /administratiekosten
  • Kosten van het taxatierapport

Voor al deze kosten geldt dat er geen vast bedrag voor staat, maar dat ze afhankelijk zijn van bijvoorbeeld je hypotheekverstrekker, taxateur of notaris. Hypotheekexperts stellen ruwweg dat het verhogen van je hypotheek ongeveer 1.300 tot 2.500 euro kost.

Hypotheek verhogen - Alternatieven

Vind je de kosten voor het verhogen van je hypotheek te hoog, dan zijn er verschillende andere mogelijkheden om groot onderhoud of verbouwing van je woning te financieren.

Kosten hypotheek verhogen - Persoonlijke lening

Zo is een persoonlijke lening een alternatief. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je niet te maken krijgt met allerlei bijkomende kosten. Daar staat tegenover dat de rente vaak een stuk hoger ligt dan de hypotheekrente. Deze kredietrente is echter wel aftrekbaar. Bovendien heb je de persoonlijke lening doorgaans een stuk eerder afgelost dan je hypotheek, waardoor je over een kortere periode rente betaalt..

Verhogen hypotheek - Tweede hypotheek

Het afsluiten van een tweede hypotheek is een andere optie. Bij een tweede hypotheek komen dezelfde kosten kijken als bij het verhogen van je hypotheek. Je kunt een tweede hypotheek echter zowel bij je huidige hypotheekverstrekker als bij een andere aanbieder afsluiten. Hierdoor heb je de mogelijkheid te kiezen voor de aanbieder met de laagste advies- en afhandelingskosten.

Hypotheek oversluiten en verhogen

Een laatste optie is om je totale hypotheek over te sluiten. Dit is mogelijk interessant wanneer je huidige hypotheekvorm niet meer bij je past, je te veel rente betaalt of je niet meer tevreden bent met de voorwaarden van je hypotheek. Houd er wel rekening mee dat je een boete betaalt aan je huidige hypotheekverstrekker wanneer je oversluit voordat de einddatum van je rentevaste periode is bereikt. In het artikel ‘Hypotheek overstappen’ vind je meer uitleg en tips voor het oversluiten van een hypotheek.

Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>