Hypotheek oversluiten naar andere bank

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Overstappen van hypotheek levert soms grote voordelen op: een lagere hypotheekrente, betere voorwaarden of de mogelijkheid om je hypotheek aan te passen. Maar het is wel belangrijk dat je goed berekent of overstappen voor jou voordelig is en dat je alles goed regelt. Daarom vind je in dit artikel een checklist voor het overzetten van je hypotheek.

Overstappen van hypotheek? Vergelijk online de hypotheekrente en profiteer van de laagste maandlasten! Actuele hypotheekrente >>

Hypotheek oversluiten - Hypotheekrente

Allereerst onderzoek je wat de actuele hypotheekrentestand is. Staat de hypotheekrente nu laag, maar betaal je zelf nog een hoge rente? Dan levert overstappen vaak voordeel op. Maar bij welke bank is het voordeel het grootst? Hier kun je de hypotheekrente vergelijken van alle banken. Hiermee bereken je hoeveel je de komende jaren aan rente gaat betalen als je overstapt. Vervolgens leg je dit naast het bedrag dat je betaalt als je niet overstapt. Hoeveel bespaar je?

Overstappen van hypotheek - Voorwaarden

Naast de hypotheekrente spelen ook de voorwaarden een belangrijke rol. Wat doet een bank als je tijdelijk niet kunt betalen? Hoeveel mag je eventueel boetevrij aflossen? Misschien loop je bij je eigen hypotheek tegen enkele voorwaarden aan waar je moeite mee hebt. Zorg dus dat je alleen overstapt naar een hypotheek met goede voorwaarden.

Hypotheek oversluiten bij andere bank - Boete

Als je je hypotheek oversluit, los je in feite je hypotheekschuld vervroegd uit. De bank loopt inkomsten uit de rente mis waar deze wel op rekende. Daarom brengen sommige banken een boete in rekening als je overstapt naar een andere bank. Er geldt wel een vrijstelling, bijvoorbeeld voor 10 of 20 procent van de openstaande hypotheekschuld. De hoogte van de boete hangt af van je situatie, dus vraag altijd even bij de bank waar je op kunt rekenen. 

Overstappen van hypotheek - Overige kosten

Naast de boeterente die je soms betaalt, kost het verplichte hypotheekadvies geld en je betaalt afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Deze verschillen per bank, dus neem deze mee in de vergelijking. Ook moet je de hypotheekakte opnieuw laten inschrijven in de registers van het Kadaster. Hiervoor betaal je ongeveer 400 tot 1.000 euro. Elke notaris hanteert andere tarieven, dus vraag bij verschillende notaris om een offerte.

Hypotheek oversluiten naar andere bank - Kies het juiste moment

Voor het kostenplaatje is het belangrijk dat je het juiste moment kiest om je hypotheek over te zetten. Natuurlijk betaal je het liefst een zo laag mogelijke hypotheekrente. Bij een lage rentestand is overstappen dus aantrekkelijker dan wanneer de rente hoog ligt. Daarnaast betaal je in sommige situaties nooit een boeterente voor het omzetten van je hypotheek, namelijk:

  • als je een variabele rente betaalt;
  • als je verhuist;
  • als de rentevast periode afloopt;
  • als de huidige hypotheekrente bij je hypotheekverstrekker hoger ligt dan de rente die jij betaalt.

Kies je voor het omzetten van je hypotheek als je verhuist? Sommige kosten die je hiervoor maakt zijn dan fiscaal aftrekbaar. 

Overstappen van hypotheek - Kies je de juiste adviseur

Ten slotte maak je een keuze voor een goede hypotheekadviseur. Je kunt kiezen voor een onafhankelijke adviseur of voor een adviseur van een bepaalde bank. Een onafhankelijk adviseur kost meer, maar vaak levert dit onafhankelijke advies een grotere besparing op dan wanneer je kiest voor een adviseur van de bank. De onafhankelijke adviseur bekijkt namelijk alle hypotheken voor je, dus je sluit daarna echt de hypotheek af die voor jou echt het meest voordelig en aantrekkelijk is. De adviseur helpt je ten slotte met het overstappen van hypotheek.

Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek. Vergelijk direct alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>