Hypotheek afsluiten zonder adviseur

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 02 mei 2017

Sinds 2013 betaal je de advies- en afsluitkosten voor je hypotheek apart aan je hypotheekadviseur of aan je hypotheekverstrekker. Je betaalt de kosten dus niet meer indirect via een opslag in de hypotheekrente, maar direct aan de bank of adviseur. Hierdoor zie je nu hoeveel je precies betaalt voor hypotheekadvies. Kun je een hypotheek afsluiten zonder advies?

Nieuwe hypotheek? Vergelijk direct hypotheekrentes en voorwaarden. Bespaar eenvoudig op je hypotheek! Actuele hypotheekrente >>

Hypotheek afsluiten zonder adviseur niet altijd mogelijk

Een hypotheek is een financieel complex product dat grote financiële gevolgen voor je heeft. Je gaat namelijk een zeer grote lening aan, waarover je een fors bedrag aan rente betaalt. Bovendien geldt je huis als onderpand. Daarom stelt de overheid professioneel hypotheekadvies verplicht als je een hypotheek afsluit en vaak ook als je een hypotheek verhoogt.

Alleen als je aan kunt tonen dat je zelf over voldoende kennis beschikt om verantwoord een hypotheek zonder advies af te sluiten, staan enkele banken dit toe. Op de website van deze banken, zoals ABN AMRO, MoneYou en Bank of Scotland, staat een test die uitwijst of je een hypotheek zonder advies af mag sluiten. Haal je een voldoende voor deze test, dan mag je hiermee alleen een hypotheek bij de desbetreffende bank afsluiten. Bovendien mag je dan niet altijd de volledige koopprijs financieren in de hypotheek, maar moet je daarnaast eigen geld inleggen. Een hypotheek zonder advies is dus niet altijd voordeliger.

Hypotheek afsluiten zonder advieskosten

Ook als je een hypotheek zonder advies afsluit, betaal je kosten voor de hypotheek. Naast de advieskosten rekent een bank namelijk afsluitkosten voor de hypotheek en voor de overlijdensrisicoverzekering betaal je afsluitkosten. Deze afsluitkosten bedragen enkele honderden euro’s.

Besparen op advieskosten?

Veel consumenten kiezen voor hypotheekadvies van de hypotheekverstrekker zelf. Deze kosten liggen namelijk lager dan de kosten van onafhankelijk hypotheekadvies. Toch blijkt dat je meer bespaart als je kiest voor onafhankelijk hypotheekadvies. Omdat je dan advies krijgt waarin alle hypotheken zijn bekeken, sluit je vaak een goedkopere hypotheek af dan wanneer je alleen advies krijgt over de producten van een bepaalde kredietverstrekker. Deze besparing loopt op termijn op tot duizenden euro’s.

Advieskosten betalen

De kosten die je maakt voor het aangaan van de hypotheek, waaronder de advieskosten, mag je eenmalig van de belasting aftrekken. Dat houdt in dat je dit bedrag van je belastbaar inkomen in box 1 af mag trekken, waardoor je over een lager inkomen belasting betaalt. Zorg dus dat je een duidelijke factuur van de kosten hebt, waarop de aftrekbare kosten apart aangegeven staan van eventuele niet-aftrekbare kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pensioenadvies dat je in hetzelfde adviesgesprek hebt gekregen.

Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek. Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>