Huis kopen of huren?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Veel starters op de woningmarkt of mensen die na een scheiding alleen een huis zoeken, vragen zich af of zij beter een huis kunnen huren of kopen. Beide mogelijkheden hebben zo hun eigen voor- en nadelen: kies je voor kopen, dan bouw je vermogen op voor later. Maar huurders zijn flexibeler en je haalt je minder financiële verplichtingen op de hals.

Ga je een huis kopen? Vergelijk de rente en voorwaarden van alle hypotheken en vind direct een voordelinge hypotheek voor jouw nieuwe woning. Hypotheekrente vergelijken >>

Huis huren of kopen? – Kosten

Een belangrijke factor in de afweging tussen kopen of huren zit in de kosten. Met een koopwoning ben je al een flink bedrag kwijt voordat je er woont, zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de koop- en hypotheekakte, advies- en afsluitkosten voor de hypotheek en eventueel de aanvraagkosten voor NHG. Deze kosten kun je steeds minder meefinancieren in de hypotheek, en vanaf 2018 zelfs helemaal niet meer. Deze kosten moet je wel op kunnen brengen als je wilt kopen.

Daarnaast betaal je meer belasting dan een huurder. Buiten de belastingen die huurders ook betalen, zoals de afvalstoffenheffing en de kosten voor het waterschap, betalen kopers eigenwoningforfait in box 1 en Onroerende Zaak Belastingen (OZB) aan de gemeente. Ook moet je een opstalverzekering afsluiten als koper. Ten slotte ben je als koper zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, terwijl huurders hiervoor de verhuurder in mogen schakelen.

Woning kopen of huren? – Maandlasten en tegemoetkomingen

Dan zijn de maandlasten belangrijk. Voor huurders stijgt elk jaar de huur. Met welk percentage de huur mag stijgen, stelt de overheid jaarlijks vast. Als je bovendien meer verdient dan de vastgestelde grens, krijg je elk jaar met een inkomensafhankelijke huurstijging te maken en je recht op huurtoeslag vervalt nog eerder. In een huurwoning weet je dus zeker dat je elk jaar meer betaalt.

Met een hypotheek staan je maanlasten voor een aantal jaar vast als je kiest voor een rentevaste periode. Na deze periode kun je weer een nieuwe rentevaste periode afspreken, zodat je weer voor een aantal jaar weet waar je aan toe bent. Het hangt van de actuele rente van dat moment af of dit positief of negatief uitpakt. Tegelijk heb je met een hypotheek die aan de voorwaarden voldoet recht op hypotheekrenteaftrek, waardoor je elk jaar een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.

Huis kopen of huren? – Wensen en persoonlijke situatie

Maar de keuze tussen kopen of huren bestaat niet alleen uit een financieel aspect. Als je van plan bent om maar een aantal jaren in de woning te blijven wonen, past een huurwoning beter bij je. De kosten die je maakt bij de koop en voor het afsluiten van de hypotheek wegen dan nauwelijks op tegen het voordeel van een koopwoning. En ben je een klusser, dan sluit een koopwoning beter aan op je woonwensen. Met een huurwoning ben je namelijk erg beperkt in de verbouwingsmogelijkheden.

Een ander voordeel van de koopwoning is dat je vermogen opbouwt. Elke maand los je namelijk af op de hypotheek, waardoor een steeds groter deel van de woningwaarde je eigen geld wordt. Je kunt de woning dan als vermogen nalaten aan de kinderen of de woning als pensioenvoorziening inzetten. Maar het risico bestaat dat de woning in waarde daalt, waardoor je juist vermogen verliest. Zeker als je met een restschuld komt te zitten, lever je flink in op je vermogen. Met een huurwoning loop je dit risico niet.

Kopen of huren? - Huizenmarkt

Ten slotte bepaalt de huizenmarkt of kopen of huren een betere optie is. Met een huizenmarkt waarin de prijzen laag staan en de huurprijzen juist stijgen, dient kopen zich al snel aan als verstandige keuze. Zeker als de hypotheekrente ook laag staat. Maar deze situatie schrikt potentiële kopers soms juist af, omdat zij bang zijn dat de waarde van de woning na de koop alleen maar verder daalt en een woning dus een slechte investering is. 

Tip! Als je de keuze niet goed kunt maken, dan kan een financieel adviseur je helpen. Hij bekijkt je financiële situatie en je woonwensen en adviseert dan wat je het best kunt doen.

De afgelopen jaren daalden koopwoningen steeds verder in waarde. Bovendien verstrekten banken minder snel hypotheken omdat steeds meer mensen door de crisis betalingsproblemen kregen. Maar medio 2013 begon de huizenmarkt zich te stabiliseren. De woningmarkt lijkt weer aan te trekken en de rente staat laag. Deze omstandigheden voor huizenkopers verbeteren dus. 

Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek!Vergelijk direct alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste rente! Actuele hypotheekrente >>