Hoge hypotheekrente door krappe kapitaalmarkt

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 04 maart 2013

Uit een onderzoeksrapport van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de krapte op de internationale kapitaalmarkt de belangrijkste oorzaak is van de hoge hypotheekrente in Nederland. De afgenomen concurrentie speelt slechts een tijdelijke, aanvullende rol, zo blijkt uit het rapport.

Ook profiteren van de laagste hypotheekrente? Vergelijk eenvoudig de actuele hypotheekrentes en bespaar! Actuele hypotheekrente >>

De gemiddelde hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens behoort tot de hoogste ter wereld. Echter, Nederlanders sparen ook veel, vooral via pensioenfondsen. Pensioenfondsen beleggen dit geld vooral in het buitenland. Hierdoor zijn banken voor de financiering van hypotheken vooral aangewezen op de internationale kapitaalmarkt.

En juist dit is sinds het uitbreken van de kredietcrisis een probleem. Volgens DNB bestempelen internationale beleggers de Nederlandse hypotheekmarkt meer en meer als risicovol. Daardoor betalen banken hogere tarieven voor de financiering van hun hypotheekproductie, aldus DNB. Banken anticiperen hierop door meer binnenlands spaargeld aan te trekken. De spaarrente is op dit moment weliswaar historisch laag, maar de concurrentie op de spaarmarkt zorgt er wel voor dat de spaarrentes in Nederland hoger zijn dan in andere landen. Ook dat zorgt ervoor dat de hypotheekrentes van banken hoger worden.

Beperkte concurrentie

DNB bevestigt daarnaast dat de huidige situatie op de hypotheekmarkt de concurrentie beperkt en de marges opvoert. ABN AMRO en ING Bank ontvingen de afgelopen jaren staatssteun, en mochten daardoor geen prijsleider zijn. Voor ING is dat verbod eind 2012 opgeheven, voor ABN AMRO geldt dat nog steeds. DNB denkt echter dat deze situatie tijdelijk is. Wanneer de krapte op de kapitaalmarkt afneemt, zullen de hoge marges op hypotheken nieuwe aanbieders aantrekken, ook in het buitenland, aldus DNB.

De hoogte van de hypotheekrente is al langere tijd onderwerp van gesprek. Zo klaagt onder andere de Vereniging Eigen Huis (VEH) hierover. Volgens de VEH belemmert de hoge hypotheekrente de toetreding van starters op de huizenmarkt en daarmee de doorstroming. Banken zouden te hoge marges verdienen op hypotheken omdat er te weinig concurrentie is.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>