Hoelang hypotheekrente vastzetten?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 25 april 2017

Sluit je een hypotheek af of loopt de rentevaste periode van de hypotheek af? Dan sta je voor de keuze: zet ik mijn hypotheekrente vast of kies ik voor een variabele hypotheekrente? Ga je voor een vaste hypotheekrente, dan moet je vervolgens nog bepalen hoelang je de rente vastzet. Er bestaan namelijk verschillende rentevaste perioden, uiteenlopend van 1 tot wel 30 jaar. Maar wanneer is het verstandig om de rente voor langere tijd vast te zetten, en wanneer heeft een korte rentevaste periode de voorkeur?

Hypotheekrente vastzetten? Vergelijk direct alle hypotheken en vind de laagste rente! Hypotheekrente vergelijken >>

Hoelang hypotheekrente vastzetten?

De keuze voor een korte of lange rentevaste periode hangt van een aantal factoren af. Zo spelen de huidige en de te verwachten toekomstige hypotheekrentes een rol. Verwacht je dat de hypotheekrente de komende jaren zal stijgen, dan is het verstandig om de rente langer vast te zetten. Kies je in dat geval immers voor een korte rentevaste periode en stijgt de hypotheekrente, dan stijgen ook je maandlasten in de toekomst. Omgekeerd geldt hetzelfde: denk je dat de hypotheekrente zal dalen, dan is een korte rentevaste periode voordelig.

Tip! Neem contact op met een hypotheekadviseur indien je niet zeker weet of je voor een korte of lange rentevaste periode moet kiezen.

Hoelang hypotheekrente vastzetten? - Persoonijke situatie

Naast de stand van de hypotheekrente is ook je persoonlijke (financiële) situatie van belang. Wil en kun je het je veroorloven om wat meer risico te nemen, of geef je de voorkeur aan meer zekerheid? Kies je voor een kortere rentevaste periode, houd er dan rekening mee dat je hypotheeklasten in de nabije toekomst mogelijk kunnen stijgen.

Tip! Je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek in delen te splitsen met verschillende rentevaste perioden. Zo spreid je het renterisico.

Hoelang hypotheekrente vastzetten? - Voordelen Lange periode

  • Maandlasten zijn lange tijd hetzelfde: meer zekerheid
  • Als rente in toekomst stijgt, heb je hier geen last van

Hoelang hypotheekrente vastzetten? - Voordelen korte periode

  • Je betaalt een lagere hypotheekrente
  • Als rente in toekomst daalt, kun je hier eerder van profiteren
Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek. Vergelijk direct alle aanbieders voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>