Historische ontwikkeling hypotheekrente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 04 mei 2017

Hypotheeklasten zijn waarschijnlijk je belangrijkste maandelijkse kostenpost, maar op dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Hoe heeft de hypotheekrente zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Je leest het in onderstaand artikel.

Profiteren van de lage rente? Vergelijk alle hypotheekrentes en ontdek hoeveel goedkoper jij uit kunt zijn! Actuele hypotheekrente >>

Hypotheekrente verloop

Hypotheken zijn nog nooit zo goedkoop geweest, omdat de rentes zo historisch laag staan. Vooral de hypotheekrentes voor een langere periode zijn fors gedaald. De variabele hypotheekrentes en de rente tot 1 jaar vast afhankelijk van de ECB rente en ook die staat ongekend laag. Dit is echter niet altijd zo geweest.

Als je naar de afgelopen 25 jaar kijkt, zie je dat de rentestanden een wisselvallig verloop kenden. In de jaren negentig stond de hypotheekrente bijna op tien procent! Waarna het eind jaren negentig flink kelderde en rond de vijf procent tot stilstand kwam. In 2001 was er een korte opleving en ook in 2007 klom de rentestand met plots twee procent. Vanaf 2011 daalt deze echter weer, tot het punt waar we nu zijn.        

Rente verwachting - Korte termijn

De voorspelling voor de hypotheekrente met een korte looptijd is dat deze in ieder geval het komend jaar nog laag blijft. Pas wanneer de Europese Centrale Bank haar rentetarief verhoogt, zal de rente op kortlopende leningen stijgen. Omdat de Chinese economie minder hard groeit dan verwacht, is er enige onrust ontstaan op de financiële markt. Hierdoor is de ECB er veel aan gelegen om de rente vooralsnog laag te houden. In ieder geval tot 2017.

Ontwikkeling hypotheekrente - Lange termijn

Om het financiële stelsel stabiel te houden moeten banken in 2020 verplicht hogere kapitaalbuffers aanhouden voor hypotheekleningen. Hierdoor maken banken meer kosten, wat er voor zorgt dat de hypotheekrente op den duur weer zal oplopen. 

Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>