Grens Nationale Hypotheek Garantie

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 02 juli 2014

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en moet je de woning uit onmacht verkopen, dan wordt een eventuele restschuld door deze garantie gefinancierd. Een hypotheek met NHG is echter slechts tot een bepaald bedrag af te sluiten: de NHG-grens. Hoe hoog de grens is en wat NHG precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Huis kopen onder de NHG grens? Vergelijk alle hypotheekrentes met NHG en bespaar op je maandlasten. Actuele hypotheekrente >>

NHG grens 2014

Een van de voorwaarden om een NHG-hypotheek af te sluiten, is dat de maximale hoogte van de hypotheek niet boven de NHG-grens mag uitkomen. Om een hypotheek met NHG af te sluiten, mag de hypotheek dus niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Vanaf 1 januari 2018 is de NHG-grens verlaagd naar 265.000 euro.  

Grens Nationale Hypotheek Garantie – Wat is NHG?

Een hypotheek met NHG heeft dus als voordeel dat een eventuele restschuld vanuit de NHG wordt betaald, mocht je de woning uit onmacht verkopen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je arbeidsongeschikt raakt of wanneer je partner overlijdt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, de stichting die de NHG ‘uitvoert’, biedt je in dat geval extra zekerheid.

Een bijkomend voordeel van een NHG is dat je vaak een lage hypotheekrente betaalt. De hypotheekverstrekker is er namelijk zeker van dat volledige hypotheekschuld wordt terugbetaald. De rente van een hypotheek met NHG kan tot 0,6 procent lager zijn dan de hypotheekrente van een hypotheek zonder NHG.

Tevens kun je, wanneer je tijdelijk je hypotheek niet kunt betalen, aanspraak maken op de woonlastenfaciliteit. Ben je bijvoorbeeld werkloos, waardoor je inkomen lager ligt? Dan hoef je in deze periode minder af te lossen. Heb je een nieuwe baan gevonden en is je inkomen weer op normaal niveau, dan betaal je weer de normale aflossing. Het niet-afgeloste bedrag moet je vanzelfsprekend later alsnog terugbetalen.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>