Dubbele hypotheekrenteaftrek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 03 januari 2017

Je huis verkopen in tijden van crisis is geen gemakkelijke opgave. Daarom kampen veel huiseigenaren met problemen rondom de verkoop van de oude woning als zij zelf al een nieuwe woning hebben gekocht. Dit zie je bijvoorbeeld bij stellen die gaan samenwonen en daarom het huis van een van de twee verkopen. Maar ook bij mensen die goedkoper willen gaan wonen of juist groter vanwege gezinsuitbreiding. Mag je in deze situaties gebruik maken van een dubbele hypotheekrenteaftrek?

Binnenkort verhuizen?
Bespaar op je hypotheeklasten. Kies de hypotheek met de laagste rente en beste voorwaarden!
Actuele hypotheekrente >>

Dubbele hypotheekrenteaftrek

In principe geldt de regel dat de hypotheekrenteaftrek alleen geldt voor de woning waar je daadwerkelijk in woont. Staat er dus een huis leeg dat nog niet is verkocht of heb je bijvoorbeeld een vakantiehuisje, dan geldt voor deze huizen de hypotheekrenteaftrek niet. Ook als je nog in je oude huis woont en al een hypotheek hebt afgesloten voor de bouw van een nieuw huis geldt de hypotheekrenteaftrek alleen voor het huis waar je in woont.

Dubbele hypotheekrenteaftrek 3 jaar

Maar om huiseigenaren tegemoet te komen en om de woningmarkt te stimuleren, verruimde de overheid deze regels enkele jaren geleden. Je mag sinds 2008 toch drie jaar lang gebruik maken van dubbele hypotheekrenteaftrek. Na deze drie jaar vervalt de dubbele hypotheekrenteaftrek.

Dubbele hypotheekrenteaftrek bij verhuur

Overweeg je om de leegstaande woning te verhuren om de kosten te drukken, dan is het belangrijk dat je goed bekijkt of dit werkelijk voordeliger is. Je mag dan namelijk geen gebruik meer maken van de dubbele aftrek van de hypotheek omdat de woning vanaf dat moment in box 3 valt. Normaal gesproken valt je eigen woning in box 1, waardoor de hypotheekrenteaftrek mogelijk is.

In box 3 betaal je vermogensrendementsheffing over de waarde van de woning. Dit kost elk jaar een flink bedrag en de inkomsten uit huur moeten hier wel tegenop wegen. Gelukkig betaal je geen belasting over de huurinkomsten als je de woning verhuurt onder Leegstandswet. En zodra de huur afloopt, valt de woning weer in box 1 en mag je de dubbele hypotheekrente weer aftrekken als je nog binnen de termijn valt.

Dubbele hypotheek - Restschuld

Als het zo moeilijk is om je woning te verkopen, is soms de enige oplossing om flink in de prijs te zakken. Zeker als je geen recht meer hebt op dubbele hypotheekrenteaftrek lopen de financiële gevolgen flink op. Veel woningeigenaren moeten daarom genoegen nemen met een restschuld als de woningmarkt slecht is. Krijg je hier mee te maken, dan is het goed om te weten dat de rente van de restschuld nog 10 jaar aftrekbaar is.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>