Bouwrente aftrekbaar

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 16 februari 2017

Kopers van een nieuwbouwhuis kunnen ook onder de nieuwe hypotheekregels de bouwrente van de belasting aftrekken. Dit heeft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) dinsdag in de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Bouwrente, wat is dat?

Bouwrente is de rente die kopers betalen over de periode tussen het aangaan van de koopovereenkomst en het tekenen van de koop- en hypotheekakte bij de notaris. Stel dat je op 1 januari een huis koopt, waarvan je de hypotheekakte op 1 maart ondertekent. Dan betaal je in de tussenliggende periode ook rente aan de aannemer en hypotheekverstrekker. Dit noemt men bouwrente.

Eerder ontstond onduidelijkheid of de bouwrente voor nieuwbouwhuizen met de nieuwe wetgeving nog aftrekbaar zou zijn. In de nieuwe fiscale regels is namelijk niet vastgelegd dat de bouwrente ook onder de nieuwe hypotheekregels zou vallen. Omdat je over de hypotheekakte wel rente betaald, maar de hypotheek nog niet aflost, zou deze aftrek in strijd zijn met de nieuwe hypotheekregels.

Maar minister Blok wil dat de bouwrente wel aftrekbaar blijft en gaat op verzoek van de VVD en PvdA de wetgeving nog eens onder de loep nemen. De minister komt op korte termijn met een beleidsbesluit om dit te herstellen.

Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>