Boetevrij aflossen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 15 januari 2019

Mag ik mijn hypotheek boetevrij aflossen?

Steeds meer huiseigenaren overwegen om extra af te lossen op de hypotheek. De crisis, lage spaarrente en nieuwe hypotheekregels zetten veel mensen aan het denken over hun hypotheek. Zeker huiseigenaren met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek kiezen vaker voor een extra aflossing op de hypotheek. Maar soms betaal je een boete bij vroegtijdig aflossen van de hypotheek. Hoe zit dat precies en wanneer mag ik mijn hypotheek boetevrij aflossen? Lees alles over boetevrij aflossen in onderstaand artikel. 

Besparen op je hypotheek? Vergelijk het grootste aanbod hypotheekrentes en kies voor de laagste rente en beste voorwaarden!
Actuele hypotheekrente >>

Waarom niet boetevrij aflossen?

Met een hypotheek ga je een verplichting aan met de bank: de bank leent je geld om je huis te financieren en jij betaalt dit met rente terug volgens een afgesproken aflossingsschema. Meestal duurt deze aflossing 30 jaar. Als je meer aflost dan afgesproken, loopt de bank hypotheekrente mis. De boeterente is bedoeld als gedeeltelijke compensatie van de misgelopen inkomsten.

Let op: Je hypotheek oversluiten voordat de rentevaste periode is verstreken betekent ook dat je een boeterente moet betalen.

Boetevrij aflossen hypotheek – Limiet 

Niet elke extra aflossing leidt automatisch tot een boete. Afhankelijk van de bank mag je jaarlijks 10 tot 20 procent van de hypotheeklening boetevrij aflossen en er bestaan banken die helemaal geen boeterente rekenen. Naast de rente vergelijken als je een nieuwe hypotheek afsluit, is het dus verstandig om dit soort voorwaarden van verschillende banken goed naast elkaar te leggen.

Tip! Je hypotheek boetevrij extra aflossen? Verspreid de extra aflossing over meerdere jaren, zodat je meerdere keren gebruik kan maken van de maximale boetevrije aflossing.

Hypotheek boetevrij aflossen - Wanneer geen boete?

In een aantal situaties hoef je geen boeterente te betalen als je de hypotheek oversluit of extra aflost:

  • Als de rentevaste periode is verlopen
  • Als je een hypotheek met variabele rente hebt in plaats van een vaste rente
  • Als de hypotheekrente bij dezelfde bank op dat moment hoger liggen
  • Als je de woning verkoopt

Hoogte boete vervroegd aflossen hypotheek

De hoogte van de boete verschilt per situatie, maar er zijn wel enkele factoren die mede bepalen hoe hoog de boete zal zijn:

  • De hoogte van de openstaande hypothecaire lening
  • De resterende rentevaste periode
  • Het verschil tussen je hypotheekrente en de actuele hypotheekrente van de bank
  • De hoogte van de boetevrije aflossing
  • De hoogte van de totale aflossing

Een adviseur van de bank kan je precies vertellen welke boete je moet betalen.

Overweeg je om je hypotheek over te sluiten of om extra af te lossen, informeer dan bij de bank welke boeterente je zou moeten betalen. Dit kun je naast het voordeel leggen dat je behaalt als je extra aflost of je hypotheek oversluit. In sommige situaties blijkt het niet voordeliger te zijn om over te sluiten of extra af te lossen, in andere situaties juist wel.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>