Hypotheek oversluiten boete

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 23 maart 2018

Krijg ik een boete bij oversluiten hypotheek en wat is de hoogte boete hypotheek oversluiten?

Huiseigenaren sluiten om verschillende redenen de hypotheek wel eens over naar een andere hypotheekverstrekker. Een belangrijke reden is de hypotheekrente: als een andere hypotheekverstrekker een lagere rente rekent, levert het oversluiten een mooie besparing op. Maar ook de voorwaarden kunnen een reden zijn om je hypotheek over te sluiten. Helaas krijg je vaak ook een boete als je je hypotheek oversluit. Lees alles over hypotheek oversluiten boete in onderstaand artikel. 

Rentevaste periode afgelopen? Dan is dit hét moment om de hypotheekrentes te vergelijken. Misschien dat overstappen voor jou erg gunstig is. Vergelijk snel en bespaar! 
Actuele hypotheekrente >>  

Waarom boete hypotheek oversluiten?

Bij sommige banken betaal je een boeterente als je je hypotheek oversluit of als je tussentijds extra aflost. Toen je je hypotheek afsloot, maakte je namelijk afspraken met de bank, onder meer over de looptijd. Op basis van deze afspraken rekent de bank op bepaalde rente-inkomsten. Los je tussentijds exrtra af of sluit je je hypotheek over, dan loopt de bank inkomsten mis. Daarom betaal je een boeterente ter compensatie van deze misgelopen inkomsten.

Wanneer boete bij oversluiten hypotheek?

Je hoeft niet altijd een boete te betalen als je je hypotheek oversluit. Om te beginnen brengt niet elke bank een boeterente in rekening, dus kijk altijd even in de voorwaarden van je hypotheek of dit voor jou geldt. Daarnaast hoef je geen boeterente te betalen als een van de volgende situaties op jou van toepassing is:

  • Als je je woning verkoopt.
  • Als de einddatum van je rentevaste periode is bereikt.
  • Als je een variabele rente hebt.
  • Als de huidige rente bij je hypotheekverstrekker hoger ligt dan de rente die je nu betaalt.

Hoogte boete hypotheek oversluiten

De hoogte van de boete bij oversluiten hypotheek verschilt per hypotheekverstrekker. Vaak mag je 10 tot 20 procent boetevrij aflossen. Daarna hangt de boete af van de volgende factoren:

  • De rente die je betaalt voor de hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe hoger de boete.
  • De openstaande hypotheeklening. Hoe hoger dit bedrag is, hoe hoger de boete.
  • De resterende rentevaste periode. Hoe langer deze nog loopt, des te hoger de boete. 
  • De boetevrije aflossing.

Let op: Meestal betaal je opnieuw advies- en afsluitkosten als je je hypotheek oversluit en je moet de hypotheek opnieuw inschrijven in de registers van het Kadaster. Deze kosten staan los van de boete voor het oversluiten van je hypotheek.

Toch oversluiten hypotheek boete?

Of het verstandig is de hypotheek over te sluiten ondanks de boete, hangt natuurlijk af van de boete, van de andere kosten voor het oversluiten en van de voordelen van de andere hypotheek. Als je overweegt je hypotheek over te sluiten, vraag dan bij de hypotheekverstrekker na hoe hoog de boete is. Daarna bereken je het voordeel als je kiest voor een andere hypotheek, bijvoorbeeld de rente die je uitspaart. Vergeet hierbij niet om ook de andere kosten in de berekening mee te nemen, zoals de aflsuitkosten.

Als blijkt dat overstappen niet voordelig is vanwege de boete, kun je ook kijken of dit bijvoorbeeld anders is als je over een jaar oversluit of als je rentevaste periode is afgelopen.

Betaal niet onnodig veel voor je hypotheek!Vergelijk direct het grootste aanbod hypotheekverstrekkers voor de hypotheek met de beste voorwaarden en laagste rente. Hypotheekrente vergelijken >>