Hypotheek aflossen bij verkoop

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 19 mei 2017

Bij de verkoop van je huis komt veel kijken. Wat doe je bijvoorbeeld met je hypotheek? Neem je deze mee, sluit je de hypotheek over of los je de hypotheek helemaal af? En wat betekent het als je bij verkoop van je huis je hypotheek aflost? In dit artikel lees je hoe het werkt.

Hypotheek afsluiten?
Vergelijk nu snel en eenvoudig voor de laagste hypotheeklrente en beste voorwaarden!
Hypotheekrente vergelijken >>

Huis verkocht hypotheek aflossen

Een hypotheek sluit je af voor een woning. Deze woning geldt als onderpand voor de hypothecaire lening. Verkoop je de woning, dan los je in theorie altijd je hypotheek af en eventueel vestig je een nieuwe hypotheek op de nieuwe woning. Een notaris schrijft dan de hypotheekakte uit bij het Kadaster en schrijft eventueel weer een nieuwe hypotheekakte in voor je nieuwe hypotheek. 

Daarnaast heb je een notaris nodig om de aflossing bij verkoop te regelen met de bank. De koper betaalt je in feite geen geld als hij of zij de woning koopt, want hij of zij vestigt zelf ook een hypotheek op de woning. De notaris regelt dit voor jullie. Je dient een aflosverzoek in bij notaris en deze vraagt de aflosnota op bij de bank. Hierin staan alle verschuldigde bedragen vermeld, zoals rente en de openstaande schuld zelf. Na het uitschrijven van de hypotheekakte zorgt de notaris dat de hypotheek volledig wordt afgelost. Je kunt vervolgens een nieuwe hypotheek afsluiten om je nieuwe woning te financieren.

Tip! In plaats van een nieuwe hypotheek afsluiten, kun je de huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Je behoud dan de voorwaarden van de bestaande hypotheek, maar in feite sluit je een nieuwe hypotheek af op de nieuwe woning. Dit is bijvoorbeeld voordelig als je huidige hypotheek een lage rente en goede voorwaarden kent. In het artikel ‘Hypotheek meenemen’ lees je alles over de voor- en nadelen van het meenemen van je hypotheek.  

Boeterente bij verkoop huis?

De verkoop van je woning is een van de uitzonderingen waarbij je nooit een boeterente betaalt voor extra aflossen, net als het einde van je rentevaste periode. Daarom is de verkoop van je woning een goed moment om je hypotheek kritisch te bekijken en te vergelijken met andere hypotheken.

Huis verkocht, en nu?

Bij verkoop van een woning krijg je soms met overwaarde te maken. Dat wil zeggen dat de opbrengst van de verkoop hoger is dan de openstaande hypotheek op het moment dat je de woning verkoopt, bijvoorbeeld door een waardestijging van je woning of door aflossingen. Deze overwaarde moet je in de nieuwe woning steken. Doe je dit niet, dan heb je geen recht op hypotheekrente aftrek over dit deel van de hypotheeklening.

Een extra aflossing op de hypotheek verhoogt de kans op overwaarde, omdat je de hypotheekschuld verkleint. Je kunt dan beter even wachten met extra aflossen en op later moment extra aflossen op de nieuwe hypotheek of eigen geld gebruiken voor de koop van je nieuwe woning.

Een nieuwe hypotheek nodig?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod hypotheekverstrekkers online. Kies de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>