Aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 02 mei 2017

Aflossingsvrije hypotheken kregen in 2013 met nieuwe regels te maken: nieuwe aflossingsvrije hypotheken komen niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Bestaande aflossingsvrije hypotheken nog wel. Maar wat nu als je je aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten? En kun je je aflossingsvrije hypotheek gewoon meenemen als je verhuist of niet?

Aflossingsvrije hypotheek meenemen? Vergelijk alle aanbieders voor de laagste rente en beste voorwaarden! Actuele hypotheekrente >>

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Je mag je aflossingsvrije hypotheek altijd meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Het deel van je hypotheek dat je nu aflossingsvrij hebt afgesloten, behoudt de voorwaarden die nu gelden. De hypotheekrente en de rentevaste periode veranderen bijvoorbeeld niet als je de aflossingsvrije hypotheek meeneemt.

Als je verhuist naar een duurder huis, wil je misschien je hypotheek verhogen om dit hogere bedrag te financieren. Voor  dit nieuwe deel moet je wel een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluiten als je gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek. Kies je ervoor om voor dit bedrag ook een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, dan komt alleen dit deel van de hypotheek niet in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

In plaats van je aflossingsvrije hypotheek mee te nemen, kun je deze ook oversluiten naar een nieuwe aflossingsvrije hypotheek zonder dat dit gevolgen heeft voor de hypotheekrenteaftrek. De kosten voor het oversluiten zijn beperkt op het moment dat je verhuist, want je betaalt dan geen boeterente. Wel betaal je advies- en afsluitkosten en de kosten voor het opnieuw inschrijven van de hypotheek in de registers van het Kadaster.

Of oversluiten verstandig is, hangt ervan af of de lagere hypotheekrente de kosten van het oversluiten compenseert. Houd er ook rekening mee dat je kiest voor een hypotheek met goede voorwaarden, bijvoorbeeld rondom extra aflossen. Zo voorkom je dat je op een later moment alsnog met extra kosten komt te maken krijgt.

Hypotheek aflossingsvrij meenemen zonder verhuizing

Je mag je huidige aflossingsvrije hypotheek altijd oversluiten naar een nieuwe aflossingsvrije hypotheek van je huidige bank of van een andere bank, ook als je niet verhuist. Soms betaal je echter wel een boeterente als je hiervoor kiest voor het einde van de rentevaste periode. Controleer dus altijd even of je een boeterente betaalt en hoe hoog deze voor jou uitpakt om te berekenen of de lagere hypotheekrente deze kosten compenseert.

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek naar andere hypotheekvorm

De laatste jaren groeit het besef dat een aflossingsvrije hypotheek op lange termijn niet altijd voordelig is. Je lost de hypotheeklening niet helemaal af, waardoor je ook hypotheekrente blijft betalen na de maximale periode van 30 jaar voor hypotheekrenteaftrek. Andere hypotheekvormen hebben dit nadeel niet.

Aan een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm zitten echter een aantal haken en ogen. Zo liggen de maandlasten van een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hoger dan de maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek. Deze maandlastenstijging moet je wel op kunnen vangen. Daarnaast betaal je in sommige gevallen een boeterente en je betaalt advies- en afsluitkosten. Een financieel adviseur kan je helpen met deze keuze.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning slim?

Of het bij een verhuizing slimmer is je aflossingsvrije hypotheek mee te nemen of over te sluiten, hangt af van je huidige hypotheek en de voorwaarden van de nieuwe hypotheek. Betaal je met een nieuwe hypotheek een lagere rente en hanteert de bank betere voorwaarden? En weegt de besparing op tegen de kosten die je maakt voor het oversluiten? Door deze berekening goed uit werken, zie je al snel of je je aflossingsvrije hypotheek beter kun meenemen of oversluiten.

Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig online hypotheekaanbieders voor de beste voorwaarden en laagste rente. Hypotheekrente vergelijken >>