Aflossingsvrije hypotheek nadelen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 04 mei 2017

Een aflossingsvrije hypotheek was een erg populaire hypotheekvorm totdat de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken met deze hypotheekvorm verviel in januari 2013. Een aflossingsvrije hypotheek bracht namelijk een aantal aantrekkelijke voordelen met zich mee. Toch kent een aflossingsvrije hypotheek ook een aantal nadelen. Wat zijn precies deze voor- en nadelen?

Direct een hypotheek afsluiten? Vergelijk alle hypotheekvormen en kies de hypotheek die bij jou past! Actuele hypotheekrente >> 

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Een belangrijk voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten relatief laag liggen. Je betaalt over het aflossingsvrije deel van je hypotheek namelijk alleen hypotheekrente, geen aflossing. Bij andere hypotheekvormen bestaan je maandlasten zowel uit rente als uit aflossing, dus je kunt je voorstellen dat je dan elke maand een groter bedrag betaalt. Je kunt met deze hypotheekvorm dus een hogere hypotheek afsluiten.

Het tweede voordeel is de hypotheekrenteaftrek, mits je aflossingsvrije hypotheek nog onder de oude regels valt. Je kunt met een aflossingsvrije hypotheek namelijk maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Omdat je niet aflost op de hypotheek, blijf je over de totale lening rente betalen. Je kunt dan dus een hoger bedrag opgeven voor de hypotheekrenteaftrek dan wanneer je al wel een deel hebt afgelost.

Let op: Dit voordeel geldt niet als je de hypotheek na 1 januari 2013 hebt afgesloten. Ook als je je hypotheek na deze datum verhoogt met een aflossingsvrije hypotheek, komt dit deel van de hypotheek niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. In het artikel ‘Wat is hypotheekrenteaftrek’ lees je meer over wat de hypotheekrenteaftrek precies inhoudt. 

Aflossingsvrije hypotheek nadelen

Het belangrijkste nadeel van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek is natuurlijk dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Maar ook een bestaande aflossingsvrije hypotheek kent een aantal nadelen. Allereerst hebben ook bestaande hypotheken maar 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Na deze 30 jaar vervalt dus het fiscale voordeel en stijgen je maandlasten flink.

Bovendien bouw je geen kapitaal op in je woning omdat je niet aflost. Hierdoor ben je kwetsbaarder als de huizenprijzen dalen. Blijft de schuld namelijk onveranderd hoog, maar is je huis na verloop van tijd minder waard, dan kun je niet anders dan de woning met restschuld verkopen. Als je wel aflost, verlaag je je hypotheek, waardoor je restschuld kleiner is.

Bovendien moet je de aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk natuurlijk wel aflossen. Je kunt dit doen door zelf te sparen voor de aflossing. Doe je dit niet, dan los je de hypotheek af op het moment dat je de woning verkoopt. Als je zelf overlijdt en je nabestaanden verkopen je huis, dan betalen zij met deze verkoop de bank af.

Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>