Hoeveel spaargeld belastingvrij?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op 10 oktober 2014

De Belastingdienst bepaalt jaarlijks hoeveel iedere Nederlander belastingvrij mag sparen. Het spaargeld waarover je geen belasting betaalt, is het heffingsvrij vermogen. Hoe hoog de heffingsvrije grens dit jaar is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer belastingvrij spaart, lees je in dit artikel.

Meer uit je spaargeld halen? 
Vergelijk alle spaarrentes en sluit direct de spaarrekening af met de hoogste rente en beste voorwaarden! Rente spaarrekening vergelijken >> 

Hoeveel belastingvrij sparen?

In 2015 ligt de heffingsvrije grens op 21.330 euro. Voor fiscale partners geldt een dubbele grens van 42.660 euro. Houd er wel rekening mee dat de heffingsvrije grens niet alleen geldt voor je spaargeld, maar voor het totale eigen vermogen in box 3. Hiertoe behoren, naast spaargeld, ook je beleggingen en een eventuele tweede woning. Heb je schulden die bij elkaar opgeteld meer dan 3.000 euro bedragen, of 6.000 euro voor fiscale partners? Dan mag je het deel boven deze drempel van het eigen vermogen aftrekken.

Let op: Tot 2011 keek de Belastingdienst op twee verschillende momenten naar je eigen vermogen: op 1 januari en 31 december. Het gemiddelde van deze twee bedragen was het eigen vermogen voor het betreffende jaar. Vanaf 2011 kijkt de Belastingdienst alleen nog maar op 1 januari naar de hoogte van het eigen vermogen. Het eigen vermogen op 1 januari bepaalt dus of (en hoeveel) belasting je over het eigen vermogen betaalt.

Hoeveel spaargeld belastingvrij – Vrijstellingen

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een extra vrijstelling. Hierdoor neemt het heffingsvrije vermogen toe en kun je dus meer belastingvrij sparen. Dit jaar gelden de volgende vrijstellingen:

  • Sparen voor pensioen. Het saldo dat je spaart op een bankspaarrekening of via een lijfrenteverzekering ziet de Belastingdienst niet als eigen vermogen. Hierover betaal je dus geen vermogensbelasting
  • Groene beleggingen en spaargeld op een groene spaarrekening met groencertificaat. Deze vrijstelling bedraagt maximaal 56.928 euro, of 113.856 voor fiscale partners.
  • Sparen voor een uitvaartverzekering of andere overlijdensrisicoverzekering, tot een maximum van 6.921 euro.
  • Contant geld en ‘vergelijkbare vermogensrechten’, zoals een chipkaart. Deze vrijstelling bedraagt 517 euro, of 1.034 voor fiscale partners.

Naast deze vrijstellingen komen de meeste mensen met de AOW-gerechtigde leeftijd in aanmerking voor de ouderentoeslag. De term ‘toeslag’ doet vermoeden dat ze een geldbedrag ontvangen, maar dat is niet het geval. De ouderentoeslag zorgt ervoor dat het heffingsvrije vermogen groeit. De hoogte van de ouderentoeslag is afhankelijk van het inkomen en vind je in onderstaande tabel.

Inkomen hoger dan Inkomen lager dan Hoogte oudertoeslag
- 14.431 euro 28.236 euro
14.431 euro 20.075 euro 14.118 euro
20.075 euro - n.v.t.

Ook de ouderentoeslag komt, net als de eerder genoemde vrijstellingen, bovenop de algemene heffingsvrije grens.

Hoeveel geld mag ik belastingvrij sparen? - Vermogensbelasting

Hoeveel geld je belastingvrij mag sparen, kan dus per persoon verschillen. Is je eigen vermogen hoger dan het heffingsvrije vermogen dat voor jou geldt? Dan betaal je hierover 1,2 procent vermogensrendementsheffing. Dat percentage komt als volgt tot stand. De Belastingdienst gaat er standaard van uit dat je jaarlijks 4 procent rendement behaalt over het eigen vermogen. Dit rendement belast ze met 30 procent, wat neerkomt op 1,2 procent vermogensbelasting. Ook als je in werkelijkheid niet kunt sparen met hoge rente en je dus geen vier procent rendement over je eigen vermogen behaalt, wat met de huidige lage spaarrentes zeker niet ondenkbaar is, dan nog betaal je 1,2 procent vermogensbelasting.